Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-03-16

VEELAL 54ste Boek van Mark Eyskens

9789401427227.jpg


 

 

VEELAL 54ste Boek van Mark Eyskens Een ideeënroman uitgegeven bij Lanoo 354 blz.

Het boek Veelal is een veelzijdig boek naar inhoud en naar vorm. Het is het werk van een homo multiversalis. Het boek bespeelt alle mogelijke registers als quantumfysica, astrofysica, biotechnologie, nanotechnologie, filosofie, geschiedenis, economie, ethiek, transhumanisme, posthumanisme..’.Een nieuwste inzichten roman’ een ’ visionaire roman’ zou de benaming ‘ideeënroman ‘ vervolledigen.

De 25 powerpoint- presentatie van Prof. Mortal geeft een allesovertreffend visionair toekomstbeeld. Het boek moet zeker niet onderdoen voor de Brave new world (1932) van Aldous Huxley. In 1978 kwam de eerste proefbuisbaby reeds ter wereld! Mark Eyskens wijst ook terecht op de gevaren van misbruik van de technologische en biomedische evolutie.

Een bijzonder aspect van het boek is de literaire kwaliteit van een Neerlandicus. De brieven en de poëzie die de auteur naar de vier vrouwelijke intelligente schoonheden schrijft zijn het werk van een romanticus. De poëzie doet onwillekeurig denken aan Multatuli, Wilhlmeus Buning, Karel Van De Woestijne, Emile Verhaeren. ‘Gun me mijn heimwee.’..cfr. ‘Ik weet niet waar ik sterven zal...’ uit Saidjah en Adinda van Multatuli.’Ik zal van de avond nooit genezen...cfr.’De dingen die niet overgaan’van Wilhelmeus Buning. Het gedicht ‘ogen van Cleo’ gaat zo diep als de klanken van de cello die Mark Eyskens beschrijft in de muziekstukken van E.Elgar.

Het vooruit denken, het achteruit denken, in de diepte denken, in de hoogte denken en schrijven sleept de lezer mee tot denken. Het spelen met de etymologie van de woorden, de encyclopedische verklaringen, de poëtische theorieën, de woord spelingen (tand des tijds...melktand)( een woord om te delen... een broodwoord) (the present is a present) (laptop, lapdog) enz...De humor, de ironie, het sarcasme dat er achter schuilt, de alliteraties (pillen, poeders) , de leuke woorden als plezant, kolossaal, pluimage... maken het enigszins moeilijke boek heerlijk menselijk en vlot leesbaar.

Doorheen het boek loop de christelijke rode draad van het gezin en de generaties met op de achtergrond de muziek van Schubert en Elgar, wat het geheel compleet maakt tot een magische symfonie en voor verfilming vatbaar. Het boek is het werk van één onzer grootste Vlaamse intellectuelen.

Hilde Boulanger www.hildeboulanger.be

 

 

 

 

00:56 Gepost in BOEKEN, gasten | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.