Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-03-16

in een glooiing van de tijd Hans Claus

foto_hans_claus.jpgClaus-Ineenglooiingvandetijd.png


in een glooiing van de tijd Hans Claus
2015 bij P Uitgeverij
45 pagina's
€ 20,00
9789491455735
illustraties van Ilse Kerkove.
Ineen huis,/
in een glooiing van de tijd/

wonen in verzen en in verf/
twee dichters en twee schilders/
in hun eeuwigheid./

Ze kennen de hemel/
en de aarde met hun ogen toe,/
huilen om de kleur van elk geluid./

Zo dicht tegen zichzelf gelegen/
lagen twee stervelingen nooit/
en er is geen één gestorven./

Daar staat hun huis,
hurken in schemer en in schamel licht/
hun schrijven en hun vergezicht./

 

Hans Claus (Kortrijk, 1962) is geboren als artiest, beeldend kunstenaar, maar ook als dichter. Beroepshalve is hij gevangenisdirecteur, maar ook mensenrechtenactivist, in die zin dat hij al jaren bestuurslid is van de Liga voor Mensenrechten in Vlaanderen. Het geheel van die onderscheiden hoedanigheden heeft hem feitelijk gebracht bij het project van de Huizen, dat een nieuw detentieconcept nastreeft . Eerder verscheen o.a. 'Blauw, blauw, blauw' 'Gebrand papier', 'Oudenaardse verzen' en 'Overwicht', ' Van op de maan', en 'Tederheid & andere beloften'.
Zijn gedichten zijn veelal geschreven in een bedaarde, plechtige taal, die helemaal bij de gekozen thematiek van de bundels past. In deze nieuwe mooi verzorgde gedichtenbundel In een glooiing van tijd
zijn de hoofdthema's leren kijken, keuzes maken, afstand nemen, herinneren en dat alles tegen de achtergrond van de sterfelijkheid. De drie onderdelen van de bundel bevatten elk zo'n tien gedichten in vrije versvorm. Hans Claus is een dichter die zijn woorden kiest met bijzonder veel gevoel en ritme. Als aandachtig beschouwer analyseert hij de wereld rondom en het gemis: hij beschrijft met krachtige beelden hoe het voelen kan als een geliefd iets of iemand verschijnt of verdwijnt. Heel herkenbaar en ook confronterend. Mooie, verfijnde soms ook melancholische poëzie die bijgewoon goed matcht met de knappe illustraties van Ilse Kerkove.
André Oyen

 

18:15 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.