Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-03-16

Het Eerste Boek Harman Nielsen

Het-Eerste-Boek-198x300.jpg


Het Eerste Boek
Boek 7 in de romancyclus Het Verscholen Volk
Nederland
448 blz., € 19,90
ISBN 978-906265-891-6
2015
In het midden van de scheur, die zich nog steeds knerpend verbreedde, werd meer zwarte aarde opgestuwd; paarsblauwe vonken sloegen eraf en kluiten rolden knetterend weg over het plein terwijl twee magere bleke armen uit de grond braken, verkrampt rondtastten, dan houvast vonden. Een bleek, vuil, uitgeteerd klein lichaam wrong zich hortend en stotend naar boven en lag dan stuiptrekkend op de gebroken tegels in het nu wild kolkende smaragden schijnsel…
Het Eerste Boek is het laatste verhaal uit de Nederlandse fantasyreeks de kronieken van Het Verscholen Volk.
Met Het Eerste Boek, het zevende en afsluitende deel van de cyclus die in 2003 startte met Het Verscholen Volk, zet Harman Nielsen de kroon op dit in totaal ruim 2600 pagina’s tellende epos over verloren gewaande volken.
Op een aarde ver in de toekomst heeft het noodlot toegeslagen. De K’zan, een volk van slavenhalers, hebben de aardse bevolking weggehaald. Enkel de zwakken, die niet bevattelijk waren voor elektronische netten, wisten de dans te ontspringen. En nadat de K’zan weer verdwenen, ontwikkelde zich in de honderden jaren erna weer een beschaving. Een beschaving van zwijgende mensen, die zich verschuilen en altijd steelse blikken werpen naar de hemel. Die bovendien telepatische en telekinetische krachten ontwikkelen zoals de mensheid in zijn geschiedenis nog nooit heeft gekend. Een nieuwe dreiging duikt op als blijkt dat de K’zan waarnemers hebben achtergelaten. Een van die waarnemers is op weg naar het baken, dat de K’zan driehonderd jaar geleden hebben achtergelaten. Een baken dat hen zal waarschuwen dat er een nieuwe oogst op hen wacht op aarde. Er is echter onenigheid tussen de waarnemers. Een van hen verbindt zich met enkele aardlingen om de dreiging af te wenden. De centrale vraag is: is er een toekomst?
In Het Eerste Boek zwerft Kat, de strijd moe, met vrouw en kind ver van de Middelste Stad waar, in de schemer onder de straten, eindelijk een vredig toevluchtsoord lijkt te zijn gevonden voor het keldervolk. Bovengronds is het er echter zo vredig niet, want de nieuwe machthebbers zoeken andere rijkdom, tegen iedere prijs. Oude diepten worden geopend en een vergeten kwaad sijpelt de Stad binnen, waar het alles en iedereen aantast ・ook het kleine volk in de kelders.Kat keert terug, maar de natuur zelf lijkt in opstand te komen en in dat geweld dreigt hij zijn vrouw en dochter te zullen verliezen. Tot het uiterste beproefd moet hij ten slotte een beroep doen op macht die hij altijd heeft gemeden en daarmee zijn eigen ondergang riskeren.
et zijn vooral de beeldende stijl die aanspreekt en het verfrissende taalgebruik dat opvalt. Zijn zinnen zijn verzorgd, met geen woord te veel; iets wat je van menig fantasy-schrijver niet kunt zeggen. Deel twee speelt twaalf jaar na het eerste boek, 'Het verscholen volk' (2003)*: men moet nu de consequenties van Kauws acties uit deel een onder ogen zien. Een gemeenschap van Keldervolk wordt uitgemoord, de weinige overlevenden worden meegevoerd door Volk uit het Noorden.  Harman Nielsen schreef menig literaire roman voordat hij aan zijn spannende, maar ook weemoedige Fantasy-reeks durfde te beginnen.
Voor Harman Nielsen was de stap naar Fantasy een vanzelfsprekende. Fantasy geeft hem de vrijheid te vertellen over een speciale wereld met een speciale problematiek.
Het taalgebruik is niet gecompliceerd. Ook al is de verbeelding tot het uiterste geëxploteerd toch blijft de lezer is betrokken bij het lot van de hoofdpersonen. Een waardige afsluiting van een monument in de Nederlandstalige fantasy. Vanaf ca. 15 jaar.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.