Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-03-16

Spotlight

images (2).jpg


Spotlight
Regie: Tom McCarthy | Cast: Michael Keaton (Walter 'Robby' Robinson), Mark Ruffalo (Mike Rezendes), Rachel McAdams (Sacha Pfeiffer), Brian d'Arcy James (Matt Carroll), Liev Schreiber (Marty Baron), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2015

Spotlight van regisseur Tom McCarthy is gebaseerd op het onderzoek van The Boston Globe, dat in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke Kerk aan het licht bracht.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd door de politie. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston (Massachusetts). Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.
Spotlight focust volledig op de journalistieke kant, dat is uiteraard ook de bedoeling van de makers, maar daarmee is het de zoveelste film die een journalist iets laat uitzoeken, en dat is wel een erg veilige keuze. Misschien was het ook wel boeiend geweest om naast het verhaal over de journalisten ook een verhaal over de (politieke) gebeurtenissen binnen de kerk parallel zien lopen, hoe reageerden zij op de dreigende ontmaskering, hoe ging het verhullen tewerk, en waarom in hemelsnaam (sic) deden zij dat? Toch blijft het wel een degelijke film die toont dat een buitenstaander soms het beste kijk op mistoestanden heeft.
Want het is juist de hoger in rang staande joodse Marty Baron die het verhaal in gang zet. Vers aan de slag bij The Boston Globe verzoekt deze nieuwe baas de onderzoeksjournalisten van het katern Spotlight aan de slag te gaan met het seksuele misbruik binnen de Katholieke Kerk. Daarbij dienen niet zozeer de traumatische gevallen zelf te worden ontrafeld, maar vooral de mate waarin deze door het instituut worden verzwegen, verdoezeld en in stand gehouden. Met milde tegenzin gaat het vierkoppige team aan de slag en komt er al gauw achter dat het probleem vele malen groter is dan werd gedacht. Waar de Kerk blijft volhouden dat de problemen worden veroorzaakt door enkele rotte appels, ontdekken de journalisten een volledig beschimmelde mand.Uiteindelijk laat Spotlight het succes van systematisch journalistiek speurwerk zien. Het onderzoek toont aan dat de kerk pedofiele priesters jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden.
Uit het onderzoek blijkt dat in Boston alleen al zo'n 250 priesters decennialang samen meer dan 1000 kinderen hebben misbruikt. Daarnaast heeft de zaak een golf aan onthullingen in gang gebracht in meer dan tweehonderd verschillende steden in de Verenigde Staten en daarbuiten. Wat ok zeer positief vond aan deze film dat ze het leed van de echte slachtoffers tonen. De geheimen die zij met zich meedragen, drijven velen tot drank, drugs of zelfmoord. De scènes waarin ze door de journalisten worden uitgehoord, zijn dan ook heel aangrijpend.The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad. De film oogstte heel wat succes tijdens het Toronto Filmfestival en Amerikaanse filmcritici omschreven 'Spotlight' als de beste Amerikaanse film van 2015.
De film is een aanklacht tegen de kerk en een pleidooi voor het behoud van arbeidsintensieve onderzoeksjournalistiek omdat die ongekend en onbegrepen leed en onrecht kan aanklagen.
André Oyen

André Oyen

00:02 Gepost in BOEKEN, DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.