Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-02-16

Ik kies voor Lies en Wies Riet Wille

scale.jpg


Ik kies voor Lies en Wies
Riet Wille
Illustrator: Aimée de Jongh
 9789462911123 € 16,95
6+ AVI 2, AVI-M3
 72 blz.
ze rijmt:/
wil je in zee?/
je tas en boek kan niet mee!/
ik pas wel op./
en tik een dief op zijn kop !/
(voor €1)/
Riet Wille studeerde logopedie in Gent en neurolinguistiek aan de VUB in Brussel. Ze werkte een tijdje in een revalidatiecentrum maar besloot om zich meer te richten op schrijven en volgde een opleiding taalleerkracht. Ze werkt met kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdeke de wereld van de kinderpoëzie. In 1984 debuteerde ze als auteur en sindsdien schrijft ze vooral boeken voor kinderen met leesmoeilijkheden. De auteur combineert schrijven met een parttime baan op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze maakt ook toneel, liedjesteksten en kartonboekjes .
Riet Wille ontdekt tijdens haar carrière als logopediste en leerkracht haar liefde voor kinderpoëzie. Ze debuteerde in 1984 met de dichtbundel Zuurtjes en zoetjes en schreef ondertussen al meer dan 60 kinderboeken. Haar poëziebundel, Als de koeien bloeien, kreeg in 1994 de Plantin Moretusprijs.
De verhalen van Riet Wille zijn plastisch en beeldend en haar gedichten zijn humoristisch en lezen vlot.
De schrijfster werkt vaak nauw samen met illustratoren voor haar poëziebundels en andere boeken en werd meermaals bekroond voor haar werk. Regelmatig vind je stukjes van haar terug in Dopido, Doremi en Zonnekind. Heel wat van haar gedichten zijn ook opgenomen in verzamelbundels.
Voor Ik kies Lies en Wies werkt ze samen met de Nederlandse Aimée de Jongh die voor haar strop Kito en Boris genomineerd was voor de Stripschappenning.

Het is dan ook een fijn boek geworden met afwisselend strips en verhalen en de talrijke illustraties geven een heel aantrekkelijke tint aan het geheel.
Lies is een guitig meisje. Haar hondje Wies is steeds bij haar. Zelfs als Lies naar de bib gaat. Dan moet Wies in een tas. Lies en Wies gaan ook naar zee. Ze verjagen dieven, passen op een klein meisje en krijgen een ijsje als beloning. Wanneer oom Wim naar zee gaat, past Lies op zijn hondje Wief. Wies is wat jaloers. Maar als ze mee mogen op de boot van oom Wim, zijn Lies, Wies en Wief heel blij.
Riet Wille weet zo verfijnd met taal om te gaan dat elk boek van haar een festijn is voor voorlezer én lezer. De taal en de prachtige prenten doen Ik kies voor Lies en Wies swingen.
André Oyen

23:50 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.