Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-02-16

The Danish Girl

images (1).jpg


The Danish Girl (2015)

Verenigd Koninkrijk / België / Verenigde Staten
Drama
120 minuten
met Eddie Redmayne, Alicia Vikander en Amber Heard

The Danish Girl van Oscarwinnaar Tom Hooper brengt een sterk gefictionaliseerd en verbloemd relaas over één van de eerste mannen ooit die een geslachtsoperatie onderging.

Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren 1920 in Kopenhagen en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Artieste Gerda Wegener (Alicia Vikander) vraagt haar man, Einar Wegener (Eddie Redmayne) om in te vallen als vrouwelijk model. Einar geraakt geobsedeerd door het vrouwelijke lichaam en besluit zijn leven verder te zetten als vrouw, Lili Elbe. Lili wordt de eerste bekende transgender in de geschiedenis. Aanvankelijk lijkt alles goed te gaan tussen Gerda en Lili, maar steeds meer komt Gerda tot het besef dat Lili niet meer de man is, waarmee ze destijds gehuwd is. Hooper plooit het verhaal helemaal naar zoetsappige Hollywoodnormen om en neemt een flinke loop met de waarheid. De cast zijn aantrekkelijke twintigers, maar de echte Lili was eind veertig toen de laatste seksoperatie werd uitgevoerd en Gerda was midden dertig. De nadruk op dit drama ligt meer op emoties en dramatiek dan dat het ons werkelijk deelgenoot maakt van wat er omgaat in het hoofd van een man die een vrouw wil zijn en legt het het ook honingzoete accenten op het aanvaardingsproces van Gerda Wegener de echtgenote. De film heeft meer het doel om een oscar te schoren dan een realistisch beeld tegeven van een man die onthult dat hij in wezen een vrouw is in een tijd dat het woord transgender nog niet eens bestond. Lili's levensverhaal komt niet over als dat van een gekwelde ziel op zoek naar lichamelijke verlossing, maar als van een egoïste die in haar obsessie het huwelijksleven van haar begripvolle vrouw in een hel verandert. Eddie Redmayne leeft zich vol vuur in in zijn personage maar dat lachje, die blikken, het wordt uiteindelijk een beetje te veel van het goede. Hoe meer hij overtuigd lijkt van zijn vrouw-zijn, hoe minder je het als kijker wordt. Ik vond Redmayne op zijn best zolang hij nog duidelijk man was; met name de scène voor de spiegel, waarin hij zijn penis wegstopt, vond ik fenomenaal en kwetsbaar neergezet, je moet dat als acteur toch maar durven en kunnen.
Vikander heeft geen goedgeschreven rol maar zij vult hem wel heel krachtig in.
The Danish girl is een gepolijste productie die oogstrelend in beeld gezet werd maar wat inhoud betreft erg hol en melig is.
André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.