Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-02-16

Carol

1010452_fr_carol_1444211415234.jpg


carol
Todd Haynes
Acteurs: Cate Blanchett Rooney Mara Sarah Paulson Kyle Chandler John Magaro
Verenigd koninkrijk
2015
1h58

Todd Haynes herinner ik me nog duidelijk van het prachtige Far from Heaven (2002) en het al even knappe filmfeuilleton Mildred Pierce (2012).

In Carol, gebaseerd op The Price of Salt, een roman die Patricia Highsmith in 1952 onder een pseudoniem publiceerde, keren we terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Cate Blanchett vertoltt de glamour echtgenote van een zakenman (Kyle Chandler) en moeder van een dochtertje van tien. Hoewel het haar in Suburbia niet aan geld, status en huiselijk comfort ontbreekt, is ze heel ongelukkig.
Daar komt verandering in wanneer Carol de timide en twintig jaar jongere Therese (Rooney Mara) ontmoet, een winkelbediende die zelf ook niet helemaal gelukkig is, noch met haar aanstaande echtgenoot, noch met haar nine-to-five-job.
De twee vrouwen, groeien ondanks hun verschil in leeftijd en klasse, langzaam naar elkaar toe. Alleen is er in het conservatieve Amerika van de jaren vijftig - waar vrouwen aan de haard horen en mannen het hoge woord voeren - maar één groter taboe dan ontrouw: de lesbische liefde.
Rooney Mara in Cannes de prijs voor Beste Actrice weg. En niet onterecht. Haar tegenspeelster Cate Blanchett is al even voortreffelijk, Carol, met haar fenomenale, volumineuze bontjas en knalrode lipstick is geen roofdier, net zo min als Therese, het grootogige hertje dat op een speelgoedafdeling van een warenhuis werkt, haar prooi is. Ze zijn gewoon twee personen die een geweldige aantrekkingskracht op mekaar uitoefenen ook al lan en mag dat volgens wet en moraal niet.
In Far from Heaven en Mildred Pierce liet Todd Haynes ook al zien hoe mensen binnen de knellende sociale conventies van de jaren vijftig dapper de ruimte namen voor hun onderdrukte seksualiteit en dat doet hij nu heel overtuigend over.
De film baadt in melancholie en wordt ondersteund door prachtige kleuren en beelden en heel gevoelige muziek.
André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.