Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-02-16

Chocolat

98643.jpg


 

Chocolat

 

FR, 2015, dir.: Roschdy Zem, act.: Omar Sy, James Thierrée, Olivier Gourmet, 110 min

 

Omar Sy is een Franse acteur, vooral bekend van zijn rol in Intouchables, waar hij een goedlachse 'streetwise' jongeman speelt die moet zorgen voor een welgestelde, aristocratische oudere man. Natuurlijk heeft Omar hiervoor ook in andere films gespeeld, maar Intouchables heeft echt zijn internationale carriëre gelanceerd. Hij ontving voor zijn rol een 'Cesar voor Beste Acteur', en was daarmee de eerste donkere acteur die deze mocht ontvangen.

Hij kreeg onder andere ook een rol in X-Men: Days of Future Past en Good People (waar ook James Franco in speelt). Ook heeft hij een rol in het aankomende Jurassic World. Het is dus duidelijk dat Omar na Intouchables echt in het internationale 'top-of-the-bill' acteercircuit terecht is gekomen. Zijn samenwerking met regieduo Olivier Nakache en Eric Toledano is ook bijzonder; dit regieduo schrijft namelijk rollen op basis van de acteurs/actrices die ze willen inzetten, en dat heeft gezorgd voor de 'naturel' manier van acteren van Omar in Intouchables, en deze werkwijze was ook terug te zien in Samba.

Samba vond ik iets minder sterk maar in'Chocolat' is hij weer comédien én acteur op zijn best.

Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische Franse clown Chocolat, de eerste zwarte circusartiest die uitgroeit tot een beroemdheid in de tijd van de belle époque in Parijs. Samen met zijn partner, de clown Footit, beleeft hij weergaloze successen en kan hij zichzelf tracteren op roem, vele vrouwen en het snelle geld. Maar Chocolat wil meer. Hij wil niet alleen waardering als clown, maar ook als acteur. Maar dat lijkt teveel gevraagd.

Het is een bijzondere film omdat hij een erg interessante historische figuur vanonder het stof haalt en ook omdat racisme, en racisme jegens artiesten met een donkere huid, helaas nog altijd actueel is (#OscarsSoWhite).

De film is gebaseerd op het van Gérard Noiriel, Chocolat, clown nègre. En het boek was dan weer gebaseerd op de samenwerking van Rafael Padilla en Footit vereeuwigd door de schilder Toulouse-Lautrec in 1896. Het duo Footit en Chocolat verscheen ook in één van de eerste films van de gebroeders Lumière. Chocolat leerde Footit In 1894, kennen .

George Footit was de Brit Tudor Hall die in 1864 in Manchester geboten werd. Zijn ouders George Footit et Sarah Crocket waren circusartiesten en hun zoontje vervoegde hen op twaalfjarige leeftijd als clown en acrobaat. Na een tijdje gewerkt te hebben voor het Sanger’s Circus in Londen gaat hij geluk en werk zoeken in Frankrijk. Chocolat werd geboren als Rafael Padilla, de zoon van Cubaanse slaven die in een Frans plattelandscircus uitgespeeld wordt als zwarte boeman. De witte clown George Footit (circusartiest en kleinzoon van Charlie Chaplin James Thierrée) onderkent het talent van Rafael (Omar Sy). Samen vormen ze een duo dat furore maakt in het Parijs van de belle époque. En ze laten zelfs de eerste cliniclowns geboren worden. Padilla doet zich te goed aan het succes, maar het knaagt dat hij Chocolat genoemd wordt, constant stampen tegen zijn achterwerk krijgt en nagestaard wordt als hij aan de zijde loopt van een Franse dame en ook dat hij niet als een 'echt acteur' beschouwd wordt, omdat hij zwart is. Zelfs Othello moet volgens de heersende moraal door een zwartgeschminkte blanke vertolkt worden.

Roschdy Zem houdt het nogal aan de brave kant, maar maakt toch een vrij geslaagde bewerking van Gérard Noiriel’s Chocolat, clown nègre.

Omar Sy de vroegere « clown » die zijn eerste succes kende bij le Grand Journal (met het duo Omar et Fred) is groots in de rol van Chocolat. Rafael Padilla een slaaf, die met zijn blanke kompaan Footit, de meest populaire attractie werd van de Folies Bergères straalt met zijn compaan dezelfde chemie uit als het duo in Les intouchables. Doorheen zijn fascinerende verhaal kaart regisseur Roschdy Zem de stereotypen aan die zich vormen in een maatschappij ten opzichte van minderheidsgroepen. Want in Chocolat wordt ook nog eens duidelijk de homo-erotische adoratie van Footit voor womenizer Rafael Padilla getoond. Roschdy Zem heeft een bekijkenswaardige film gemaakt waarin een groots duo eindelijk herleeft.

Andté Oyen

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.