Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-02-16

Achter de sluier het land Alexander Reeuwijk

index (18).png


Achter de sluier het land

Alexander Reeuwijk

ISBN: 9789491065903

Pagina's: 200

Verschenen: 2015

uitgeverij Kleine uil

http://www.vpro.nl/buitenland/programmas/bureau-buitenland/2015/oktober/6.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=TtfvFpiTdmg

 

 

Teheran is het zakelijke centrum van het land, Isfahan is van oudsher de stad van de grandeur, de overweldigende architectuur en de machtige leiders, Shiraz is de stad van de beschaving, studie en vooral van de literatuur.

 

In het afgelopen decennium reisde schrijver Alexander Reeuwijk(1975), van opleiding fysiotherapeut maar nu full time reiziger en schrijver, meerdere malen per vliegtuig en per trein van Istanbul naar Teheran en verder naar onder andere Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. De auteur publiceerde eerder o.a. ‘Reizen tussen de lijnen, dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace’. Maar dat er een boek over Iran moest was duidelijk en het wordt nog duiderlijker als je het boek gelezen hebt. In 2003 reisde hij voor ’t eerst naar Iran, tien jaar later ondernam hij de reis weer. Hij maakte er vrienden, sprak er met jongeren, mannen en vrouwen, meestal mensen uit eerder linkse millieus, maar ook midstream bevolking en mullahs en probeerde het land te doorgronden en de bevolking te begrijpen. Hij toont de lezers Iran, in al zijn facetten en al zijn diversiteit. De auteur doet in de ik-vorm verslag van zijn reizen door Iran en een belangrijke gids is een Amir, een vriend die hij reeds van eerdere bezoeken aan het land kende. Zijn kennismaking met het land begon met het lezen van het boek ‘Een avond in Isfahan’ van Cees Nooteboom. Hij wilde toen niets liever dan naar dit mysterieuze land van poëzie en architectuur afreizen. Na het lezen van veel literatuur over Iran bezocht hij in 2003 het land voor het eerst en kwam er nadien nog vele malen. Want zoals hij zelf zegt de warmte en de zachtheid van de Perzen heeft hem vanaf mijn eerste bezoek diep geraakt en dit boek gaat dan vooral ook over hen.De auteur bezocht onder andere Teheran, Isfahan, Shiraz, Persepolis en Bam, de stad die in 2003 door een verwoestende aardbeving werd getroffen. Hij besteedt ook heel veel aandacht aan literatuur en geeft tevens ook fragmenten uit proza en poëzie.van mystici als Roemi, Omar Khayyam en Hafez. In het hoofdstuk over stad Yazd geeft de auteur zelfs een bijna filosofische uitleg over het geloof zoroastrisme. Daarin maakt hij gebruik van Nietzsche’s werk Also sprach Zarathustra. Verder schrijft hij heel mooi, een beetje adorerend zelfs over de ontmoetingen met Iraniërs. Het wordt dan ook een mooi, vrij persoonlijk reisverslag,met heel veel oog voor detail.

 

Het is ook een boek dat zowel de prettige als de mindere kanten van het land laat zien,

en zo beschrijft hij bijvoorbeeld ook de moeilijke situatie voor Iraanse jongeren, die niet mogen samenscholen op straat. Theehuizen verdwijnen onder het mom van ‘verderfelijke’ ontmoetingsplekken voor verliefde stelletjes. Die ontmoetingen moeten hierdoor in het geheim plaatsvinden. De auteur laat ook de mensen aan het woord over hoe de politieke situatie is in het land. Hoe de leiders worden gekozen en welke invloed de sjahs (geloofsleiders) op dit proces hebben.

Voor mij persoonlijk een uiterst rijk boek over de bevolking, geschiedenis, kunst en literatuur van Iran.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.