Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-03-16

Koken voor de keizer Marloes Morshuis

9200000040608264.jpg


 Koken voor de keizer
Marloes Morshuis: . Lemniscaat, 215 blz. euro 14,95. Vanaf 10 jaar. 9789047707653


Kokkie kijkt stil toe hoe de groene klont vis verandert on glanzend roze plakjes met een fel groen randje. Het ziet er prachtig uit.
Mick en zijn zusje Lori moeten het zonder hun ouders stellen. Zij zijn gevangen genomen en verbannen naar de Witte Rots. Gelukkig zijn ze samen met Remo en Pieke, zodat ze er niet helemaal alleen voor staan. Op een dag besluit Mick de paleistuin in te gaan om mango’s te plukken. Alle mangobomen in het rijk zijn gekapt omdat de keizer niet uit kon staan dat mensen ze lekker vinden. Zelf lust hij namelijk helemaal niets! De enige mangobomen staan in de paleistuin, maar de keizer laat ze gewoon verrotten. Dus Mick besluit gewoon wat mango’s te halen. Helaas wordt hij betrapt en in de kerker gegooid… Wie steelt van de keizer wacht een enkele reis Haaibaai. Mick vreest dus terecht voor zijn leven, maar omdat hij nog maar een kind is én omdat de keizer in een goede bui is komt hij er van af met een jaar dwangarbeid in de mijn. Maar Mick springt nog liever zelf in de Haaibaai dan zijn gezondheid vergooien in de mijnen. Hij durft met een tegenvoorstel te komen: Hij gaat koken voor de keizer!
De elfjarige Mick moet koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I van het eiland Minelotte lekker vindt. Probleem: de keizer lust niets. Sinds de oude koning dood is, regeren de keizer en zijn raadsheer Minelotte met harde hand. Protesteren is gevaarlijk: voor je het weet zit je gevangen op de Witte Rots, een kaal eilandje voor de kust. In het rijk van Keizer Linus I leeft iedereen met angst. Niemand durft in opstand te komen, maar daar zou Mick wel eens verandering in willen brengen.
In koken voor de keizer worden de meest heerlijke recepten bereid door de elfjarige Mick. Tijdens het lezen zul je ongetwijfeld zitten watertanden, want de gerechten klinken erg smakelijk! Maar je kunr na het lezen ook zelf aan de slag. Achterin het boek kun je namelijk alle recepten terugvinden!.
Zeven dagen lang moet Mick iets koken dat de keizer lust, terwijl iedereen weet dat hij eigenlijk helemaal niets lekker vindt! Weet Mick een week lang elke dag iets lekkers voor te schotelen, dan wordt iedereen van de Witte Rots vrij gelaten. Eén maaltijd dat de keizer niet lust en Mick zal aan de haaien gevoerd worden…Elke dag weer kost het Mick veel hoofdbrekens iets aanvaardbaars te bedenken en te maken. Hij krijgt met tegenslagen te maken, maar ontvangt ook hulp uit onverwachte hoeken. De spanning stijgt ten top in dit knap geschreven debuut
Mick kookt letterlijk voor zijn leven en maakt veel gebruik van kruiden.
En de auteur kruidt haar boek met spanning en sfeer, ... en lekkere gerechten.

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.