Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-02-16

Als je iemand verliest die je niet kan verliezen Ish Ait Hamou

9200000052813265.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=vW9OCMFmq0Y

 

Als je iemand verliest die je niet kan verliezen

Ish Ait Hamou

Uitgever: Manteau

Nederlands

128 pagina's

Manteau

 

Het is soms moeilijk, maar helaas wordt het er met de tijd niet gemakkelijker op. Als je iemand verliest op je tafel. Als je niet alles onder controle hebt, als niet alles in orde is. Als je iemand niet kan redden die je moet redden. Als je iemand verliest die je niet kan verliezen. Daarom, is het aan ons. Ik moet alles onder controle hebben. Ik kan het bepalen. Ik wil niemand meer verliezen op mijn tafel.

 

Ish Ait Hamou is bekend geworden dankzij So You Think You Can Dance , maar naast danser en choreograaf is hij ook auteur. Hij debuteerde zeer succesvol met Hard hart en zijn tweede boek Cécile werd een bestseller. Nu schreef hij in het kader van Te Gek!? zijn derde boekje, een novelle, onder de totel Als je iemand verliest die je niet kan verliezen.

Dit werk confronteert ons met dokter Sheila. Het leven lachte haar toe. Ze was een topchirurg, werkte in een vermaard ziekenhuis en had de beste man ter wereld. Maar dan gebeurden er dingen die haar in een depressie deden belanden. Sheila wordt overgeplaatst naar een eenvoudig ziekenhuis in een klein stadje en zal daar moeten vechten tegen vele vooroordelen. En vooral tegen zichzelf, want ze heeft dingen in zich opgeslagen die ze niet wil en kan delen. De spoken in haar hoofd zijn immers een goed bewaard geheim. Onderweg naar haar nieuwe leven ontmoet ze in de trein Sulayman, een Palestijnse vluchteling die twee jaar in het land verblijft. Zo vinden twee mensen elkaar, twee mensen die heel wat hebben meegemaakt in hun leven en niet de nodige rust kunnen vinden die ze willen, en zonder dat ze het beseffen, elkaar helpen door naar elkaar te luisteren.

Een paar dagen later komt er een spoedgeval binnen in het nieuwe ziekenhuis. Een man is zwaar toegetakeld door messteken. Dokter Sheila wordt erbij gehaald. Ze is bloednerveus. Ze wil vooral niet dat de geschiedenis zich herhaalt. Wanneer haar handen beginnen te trillen in het OK, ontsnapt ze niet meer aan de argusblikken en scherpe vragen van de mede-chirurg. Voor even kun je jezelf wijsmaken dat een probleem geen probleem is maar ooit komt het moment waarop je de confrontatie niet meer kunt ontlopen. Die crisissituatie vormt het hart van deze prachtige novelle.

Dit boekje telt slechts een honderdtal pagina's, maar laat een diepe indruk na.

Het verhaal is knap opgebouwd en raakt verschillende thema's aan, waaronder natuurlijk het thema rond de geestelijke gezondheid van Sheila, aangezien Ish dit boek geschreven heeft voor de Te Gek!?-campagne. Ook de vluchtelingenproblematiek speelt toch een belangrijke rol in het verhaal . Een heel mooie novelle met prachtige personages.
André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Ik vond het een leuk boek! Het is een echte aanrader. Het leest gemakkelijk en vlot. Ik heb het in een ruk kunnen uitlezen doordat het verhaal spannend was. Als je het boek leest dan kan je zien dat hij niet gewoon danstalent heeft maar hij kan ook mooie verhalen schrijven.

Gepost door: nawf | 08-06-16

De commentaren zijn gesloten.