Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-03-16

Les chevaliers Blancs Joachim Lafosse

Les-Chevaliers-blancs-Joachim-Lafosse.349-poster-175.jpg


Les chevaliers Blancs
Joachim Lafosse
2016
Speelduur:112 minuten
Genre:Drama
Land :Frankrijk, België (2015)
Originele taal:Frans

Vincent Lindon, Valérie Donzelli, Louise Bourgoin
Catherine Salée, Reda Kateb Stéphane Bissot
Raphaëlle Bruneau, Jean-Henri Compère
Philippe Rebbot, Yannick Renier, Tatiana Rojo
Luc Van Grunderb
Jacques Arnault, hoofd van de NGO "Move for Kids", bereidt een humanitaire bliksemactie voor in een Afrikaans land: hij wil driehonderd jonge weeskinderen evacueren die het slachtoffer zijn van de burgeroorlog. Een gecharterd vliegtuig moet hen naar Frankrijk brengen, waar de kandidaat-adoptieouders die de hele actie financieren, hen opwachten. Samen met een groep vrijwilligers - artsen, brandweerlui, verpleegsters, zijn vriendin Laura, en Françoise, de journaliste die de hele operatie moet verslaan, stort Jacques zijn NGO in een gevaarlijk avontuur. En als niets gaat zoals verwacht, noch in de regio, noch bij "Move for Kids" zelf, lopen de spanningen hoog op. In Les chevaliers blancs laat de Brusselse regisseur Joachim Lafosse een roemruchte affaire uit 2007 herleven, toen leden van een Franse NGO aangeklaagd werden wegens onder meer oplichting en poging tot ontvoering. "Les chevaliers blancs" is het verhaal van Jacques Arnault, voorzitter van de niet-gouvernementele organisatie "Sud Secours". Hij wil 300 weeskinderen uit het door oorlog verscheurde Tsjaad naar Frankrijk brengen. De journaliste Françoise Dubois zal verslag uitbrengen van deze humanitaire operatie. Maar de operatie loopt niet van een leien dakje.
Zijn scenario is dan ook gebaseerd op de (rechts)zaak van de Franse organisatie "Arche de Zoé" die een honderdtal kinderen uit Tsjaad haalde in 2007. Dit scenario, geschreven door Joachim Lafosse, Thomas Van Zuylen en Bulle Decarpentries, tast dan ook de grenzen en de complexiteit van humanitaire interventie in Afrika af.
Lafosse heeft allerminst de bedoeling om zijn personages af te schilderen als boosaardige blanken. Integendeel, je twijfelt er niet aan dat die ontwikkelingshelpers er stuk voor stuk heilig van overtuigd zijn dat ze goed werk leveren. Zij denken dat de kinderen die ze onder hun hoede nemen echt een beter leven tegemoet gaan.
Lafosse schetst de situatie zeer dubbelzinnig. Hij heeft vooral oog en oor voor de twijfels, de onderlinge tegenstellingen en de spanningen tussen de teamleden onderling en hun leider (Vincent Lindon, verontrustend overtuigend in zijn ambiguïteit). Die blijft overtuigd van zijn gelijk, ook al handelt hij volgens het devies 'het doel heiligt de middelen'. De kijker wordt gewongen om zich af te vragen wanneer wordt humanitair ingrijpen een grove schending van de mensenrechten? En dat is toch wel een heikele vraag, zeer zeker op dit ogenblik dat hulp bieden aan noodlijdende asielzoekers al in vraag gesteld wordt.
André Oyen

00:52 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.