Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-02-16

Witte warmte Dimitri Casteleyn

9789022332283.jpg


http://www.radio1.be/programmas/11bean/zorg-ervoor-dat-je...

https://www.youtube.com/watch?v=i-mDvybp0wU

 

Witte warmte

Dimitri Casteleyn

Mantau 2016

ISBN: 9789022332283

230
Dank zij Victor begreep iedereen ook waar het in de nano-technologie over ging en waarom die zo belangrijk was voor de toekomst.

 

De sneeuw was blijven vallen en alles was wit geworden. Victor vond het geweldig mooi, het was alsof de huisstijl van zijn bedrijf zich uitspreidde over de hele stad, ja zelfs het hele land. Zelfs het donker was wit geworden. Als gevolg van de sneeuwval was het verkeer in eerste instantie gaan vertragen in files, totdat het zich­zelf opgelost had en gaandeweg verdwenen was.

 

Dimitri Casteleyn (1966) besloot na een succesvolle carrière als ondernemer en televisiemaker voor de VRT zich volledig toe te leggen op het schrijven. Van zijn hand verschenen eerder al de filosofische verhalenbundel Een mooie verrassing en de dichtbundel Omgekeerd. Zijn romandebuut De verjaardag kende een vierde druk en kon zowel recensenten als het brede publiek bekoren. Van zijn drie boeken samen werden ruim 20.000 exemplaren verkocht, in vier verschillende talen.

De verjaardag ( uitgeverij Vrijdag 2013) was meteen een schot in de roos. Het is dan ook een heel confronterende literaire roman die leest als een thriller. Heel precies kruipt de auteur in de rol van de diverse personages. We worden zowel geconfronteerd met emoties en gedachten van dader als slachtoffers. Deze roman roept heel wat ethische vragen op bij de lezer. Bij mij was de belangrijkste vooral:hoelang kan en mag je een gevaarlijk gedachtegoed tolereren als het recht op vrije mening? Een heel bijzonder boek dat diverse brandend actuele thema's aansnijdt. En nu is daar zijn tweede roman, Witte warmte die al even sterk en geraffineerd inspeelt op ethische kwesties als De verjaardag.

Victor Sluis is een bevlogen professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Een hoogst intellectuele en beredeneerde man die de stap zet naar het ondernemerschap en zijn kans schoon ziet om snel rijk te worden. Hij wil een nieuwe spin-off, Nano Services, in een van de cruciale disciplines voor de toekomst: de nanotechnologie opstarten. Hij wil verder bouwen op wat hij en zijn team aan de universiteit jarenlang konden ontwikkelen binnen zijn vakgroep. Hij wil nu de de dynamiek van de praktische toepassingen en tevens ook de dynamiek van het kapitaal in stappenom dingen te bereiken in de nanotechnologie zoals nooit tevoren gedaan werd en hij wil tegelijkertijd ook allerlei diensten gaan ontwikkelen. Vermits hij beseft dat zeer weinig mensen buiten de universitaire kringen weten waar nanotechnologie precies over gaat, heeft hij ook besloten meteen ook een aparte communicatiedienst binnen het bedrijf in het leven te roepen. Vermits hij niet alleen prof is maar ook regelmatig gevraagd wordt door de grote media om bepaalde zaken over de nano-technologie, uit te leggen , weet hij hoe belangrijk het is om een goede vibe met een goede sfeer, een frisse kijk te creëren. En aangezien het zijn eigen bedrijf is, kan hij zelf kiezen wat hij zegt. Hij heeft zijn vrouw tot communicatieverantwoordelijke benoemd. En vermits zijn vrouw Sophie, echt trots op hem is, weet hij dat die taak in goede handen is. Zijn dochter Eline is echter minder gelukkig met de stand van zaken. Zij vindt haar vader veel te dominant. Hij zegt voortdurend wat haar moeder en zij moeten doen. Hij controleert hun levens. Haar moeder heeft zelf voor dat leven gekozen maar Eline heeft het moeten ondergaan, tot ze het op haar achttiende doorkreeg dat ze dit leven niet langer wilde en dat ze vrij wilde zijn. Eline groeide op als enig kind en ontdekt pas hoe geïsoleerd haar opvoeding was wanneer ze voor het eerst op kot gaat. Terwijl een eerste liefde Eline dichter bij het echte leven brengt, maakt haar vader een keuze die Eline's vriendje Jan-Willem op een gevaarlijke manier onder controle houdt en die de toekomst voor iedereen voorgoed verandert... Dimitri Casteleyn is een heel vlotte schrijver die heel gemakkelijk nogal vrij zware thema's zoals ethiek, ecologie, maatschappelijke problematiek en wetenschap in zijn werk weet te mengen zonder ook maar één ogenblik aan de spanningsboog van het verhaal te raken. Ook hoe hij van 'de witte warmte' uit de titel bijna een personage maakt is bijzonder knap. Het wit is bijna even dominant als Victor. Het geheel is dan ook een boeiend boek dat heel sterk beklijft en doet nadenken over de huidige maatschappij.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.