Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-02-16

Liefde kan mislukken Matthew Quick

liefde-kan-mislukken-matthew-quick-boek-cover-9789047707028.jpg


Titel: Liefde kan mislukken
Originele titel: Love May Fail
Auteur: Matthew Quick
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen: 2015
Genre: roman
ISBN: 9789047707028

Kijk uit jonge vrouwen die dit lezen.
Het gebeurt in een flits.
De ene dag ben je welpje dat frank en vrij door het woud zwerft en dan bam! zit je bloedende achterpoot in een berenklem en voor je het weet zijn je klauwen en tanden uitgetrokken, ben je drugsverslaafd en voor je kunstjes op in een Russisch circus, krijg met de zweep van je trainer - altijd een man - terwijl kinderen met hun kleffe snoephandjes naar je wijzen en je uitjouwen.
Matthew Quick (ook wel 'Q' genoemd) doceerde jarenlang Engelse literatuur en film aan een middelbare school. Hij verliet zijn baan om zijn droom waar te maken: schrijver worden. Hij studeerde Creative Writing en ontving een eredoctoraat in 'Humane Letters'. Hij brak door met zijn debuut The Silver Linings Playbook. Zijn werk is in dertig talen vertaald en werd meermalen bekroond. In 2013 stond Matthew Quick op de shortlist voor de TIME/Most Influential People of the Year.

Het verhaal begint met Portia Kane die zich dronken heeft verstopt in haar slaapkamerkast. Tussen de openingen door spiekt ze naar haar man die seks heeft met een veel jongere meid. Al gekscherend in zichzelf pratend in de kast over hem valt ze uit de kast en zegt hem na 10 jaar te verlaten. Ze vertrekt naar haar oude woonplaats om bij haar moeder te gaan wonen aangezien ze nergens anders naar toe weet te gaan. Daar komt zij in aanraking met Danielle, een oud-klasgenote van haar. Hiermee begint ook de zoektocht naar haar leraar Engels, Mr. Vernon. Danielle nodigt haar uit voor een etentje samen met haar zoontje van 5 jaar, die samen met oom Chuck een optreden geeft. De vonk lijkt over te slaan tussen Chuck en Portia, maar haar prioriteit is om haar leraar te vinden en ervoor te zorgen dat deze weer zin in zijn leven krijgt.
Mr Vernon, is na een incident met een leerling vervroegd met pensioen gegaan en komt nog nauwelijks buiten. Zo nu en dan maakt hij een uitstapje naar een supermarkt in zijn buurt, waar hij verliefd raakt op de eigenaresse. Portia wil het leven van Mr Vernon en hemzelf, in ere te herstellen. Misschien, en als haar dat lukt, kan ze ook haar eigen leven weer ter hand nemen.
Tijdens haar queeste komen een goedgebekte oude non, een jongetje dat dol is op heavy metal en een voormalige heroïnejunk op haar pad. Drie personen die een plek in haar hart krijgen – en in dat van de lezer, die met Portia blijft hopen dat het goed komt met Mr. Vernon, en met haarzelf.
Door dit alles besluit zij eindelijk haar lang verwachte roman te schrijven waartoe Mr Vernon haar vroeger in de klas toe geïnspireerd heeft. Het is een knap, soms poëtisch, geschreven boek. Maar wel met enkele rauwe randjes die bijblijven.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.