Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-01-16

Waar de wereld begint Truman Capote

images (17).jpg


Waar de wereld begint
Truman Capote
128 pagina's
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 978 90 5759 749 7 Podium

Na al die jaren zou hij het dorp achter zich laten. Het zou zo vreemd lijken als hij eenmaal weg was. Ze wist dat niets meer helemaal hetzelfde zou zijn. Op school had Miss Saaron de leerlingen een keer gevraagd een gedicht te schrijven en toen had ze een gedicht over hem geschreven dat zo goed was dat het in de dorpskrant was afgedrukt.

Onlangs deed een Zwitserse uitgever een gouden vondst in de New York Public Library. Hij ontdekte een flinke stapel niet eerder gepubliceerde verhalen van een van de grootmeesters van de Amerikaanse literatuur, Truman Capote (1924-1984). Dit onbekende proza bleek te zijn geschreven nog vóór de debuutroman Other Voices, Other Rooms, waarmee de auteur op zijn 24ste doorbrak en uitgroeide tot een der belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de twinstigste eeuw, met legendarische werken als In Cold Blood en Breakfast at Tiffany’s. .
Waar de wereld begint is de eerste Nederlandse uitgave van deze vroege verhalen (die hij tussen zijn elf en negentien schreef), waaruit al onmiskenbaar Capote’s groot talent en inbeeldingsvermogen blijkt. Met groot mededogen schrijft hij over zijn personages: eenzame kinderen, charmante jongedames en armlastige mensen, vaak zwarten. Al jong voelde Capote zich aangetrokken tot buitenstaanders – misschien omdat hij er zelf eentje was.
Voor mij persoonlijk is dit geen bevlogen puberwerk, maar wel een bijzonder geslaagde verhalenbundel die schittert door zijn maturiteit en de broeierige sfeer die het zuiden van de States zo kenmerkt. Uitgeverij Podium heedt de reputatie om een goede neus te hebben voor kwalitatief hoogstaande verhalenbundels. Wel wat mij betreft starten ze 2016 met een bundel die hun reputatie alle eer aandoet. Meestal zit in een bundel wel een of meerdere verhalen die minder boeien. Dat was hier echter absoluut niet het geval. Capote slaagt er op magistrale en realistische wijze in om een hele reeks van personages neer te zetten die hij van binnen en van buiten kent. Vooral zijn beschrijvingen van vrouwen, van diverse kleuren en rangen en standen zijn verbluffend knap.
Verhalen die schitteren die schitteren door hun taal- en stijlbeheersing. Prachtig vertaalwerk van Harry Pallemans.

André Oyen

00:17 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.