Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-01-16

Black

642x999_58809392.jpgBlack
 Actie/Drama ‧ 1 uur, 35 min
Regisseurs: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Cast: Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi, Soufiane Chilah
Na Image van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah heb ik met belangstelling uitgekeken naar Black gebaseerd op de boeken 'Black' en 'Back' van auteur Dirk Bracke.
De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Ze wordt  halsoverkop verliefd op de charismatische Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers. De twee jongeren mogen dan smoor verlief op mekaar zijn toch moeten ze een keuze maken tussen trouw aan hun bende of de liefde voor elkaar. West-Side Story met een flinke lik Romeo en Julia in Brussel. Adil El Arbi en Bilall Fallah geven zelf graag toe graag toe dat ze goed naar de door raciale, religieuze en criminele conflicten getekende grootstadskronieken van Spike Lee en Martin Scorsese hebben gekeken en dat is duidelijk zichtbaar. En dat stoort me absoluut niet integendeel het geeft sfeer aan de film. Maar de opstapeling van iets te veel actiescènes, een vrij vreemde beeldvorming van de bendes (zwart-brute verkrachting versus Marokkaanse eerder sympathieke kruimeldieven) en niet zo goed uitbenen van de liefdesgeschiedenis tussen de twee jonge mensen vond ik iets minder.
Ik heb de film met gemengde gevoelens bekeken, deels met fascinatie, deels met ergernis. Dat betekent dus wel dat de prent iets losmaakt en ook voor de nodige gespreksstof en discussie kan zorgen.
Wat mij vooral in deze film charmeerde was de bijzonder sterke cast waarvan Aboubakr Bensahi als Marwan en Martha Canga Antonio als Mavela toch wel de grote uitblinkers zijn.
Een film die het bekijken zeker waard is al was het al om het schitterend acteerwerk van de jonge debutanten.
André Oyen

00:00 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.