Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-01-16

BELGISCHE SCHONE Van Ensor tot Magritte Johan de Smet

9200000049665485.jpg


BELGISCHE SCHONE Van Ensor tot Magritte

Johan de Smet
Van Ensor tot Magritte
PRIJS: € 17,90 
Jaartal: 2015

Pagina's: 96
ISBN: 978-94-6161-180-2
Uitvoering: paperback
Uitgever: Uitgeverij Snoeck
Ensor had bijzonder veel aandacht voor tekeningen en prenten. Meer dan wie ook onder zijn Belgische tijdgenoten beschouwde hij zijn werken op papier als een volwaardig en zelfstandig facet van zijn kunstenaarschap.
Deze catalogus met Belgische klassiek moderne kunst, samengesteld uit de verzameling van het Museum voor Schone Kunsten Gent, één van de oudste musea van België toont een 70-tal hoogtepunten en daarmee ook een overzicht van de ontwikkelingen van de avant-garde kunst in België in de periode 1885-1960.
Het is dan ook een catologus die speciaal werd ontworpen voor de tentoonstelling 'Belgische schone. Ensor tot Magritte.
De tentoonstelling werd gehouden ter viering van 20 jaar culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.
Op diverse plekken in de tentoonstelling werden Belgische schilderijen getoond naast vergelijkbare werken van Nederlandse kunstenaars. Deze zijn afkomstig uit de Singer collectie en uit andere Nederlandse museale en particuliere collecties. Zij leggen verbindingen tussen de ontwikkeling van de Nederlandse- en Belgische moderne kunst. Kunstenaars in die tijd beinvloedden elkaar en hadden internationale contacten.
De combinaties illustreren ook dat er sprake was van wederzijdse beïnvloeding tussen beeldend kunstenaars uit Nederland en België.

Het overzicht gaat van start met voorbeelden van de monumentale realistische Salonschilderkunst, om via het Belgisch impressionisme en pointillisme, symbolisme en expressionisme te eindigen met magisch realisme en surrealisme. Belgische kunstenaars als James Ensor, Theo Van Rijsselberghe, Emile Claus, Gustave & Leon De Smet, Rik Wouters, Frits Van De Berghe, Gustave Van Den Woestijne, George Minne, Permeke, René Magritte en Paul Delvaux ontmoeten Nederlandse tijdgenoten als Jan Toorop, Jan Sluijters, Jan Mankes en Carel Willink.
Ook in het boek legt Johan de Smet sterk de nadruk
wederzijdse beïnvloeding tussen beeldende kunstenaars uit Nederland en België maar in de aparte verhandelingen over de schilders beschrijft hij wel hun identiteit die telkens weer in hun werk terug te vinden is.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.