Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-02-16

Anke Kranendonk lynn 2.0

lynn 2 0.jpg


Anke Kranendonk

lynn 2.0

isbn: 9789047707059
prijs: € 14,95
uitvoering: gebonden
Lemniscaat 2015

Vanaf dat moment zag ik ook mezelf staan. Zodra hij in de buurt kwam , hoorde ik mezelf praten, zag ik mijn handen bewegen, dacht ik erover na of ik op mijn ene been of op het andere ging staan. Ik hing boven mezelf en keek ernaar. Als een duplo-Lynn, dden duplex-Lynn, een duplicaat, bedoel ik. Als een uit elkaar getrokken Lynn. Met een rommelende buik constant.
In haar boek LYNN! liet auteur Anke Kranendonk kennis maken maken met het personage Lynn, officieel eigenlijk Linda. Ze doet de overgang van de basisschool naar de middelbare school en vraagt zich, door allerlei reacties uit haar omgeving, af of ze zelf ook mee zou moeten veranderen. Al bijna twaalf jaar is Linda gewoon Linda Pinda. Een beetje stoer, grappig, gek op sport en buiten spelen, een lichaam als een lange dunne lat en nog lang niet bezig met 'meidendingen' en ze beschouwt jongens gewoon als vrienden zonder vlinders in haar maag te krijgen. Maar dan zet één opmerking van haar favoriete gymjuf haar aan het nadenken.
'Wie denk je wel dat je bent?' Tja, vraagt ze zich af: wie ben ik? Met groot gemak past ze zich aan anderen aan: ze gedraagt zich chic bij het nieuwe mooie meisje uit de klas, ze doet interessant bij Marjorie, de dochter van de schooldirecteur, maar net zo lief raapt ze peuken van de grond met Fenna als die tabak voor haar broers zoekt, of gaat ze met Joeri en zijn vrienden naar de kermis. Eigenlijk is die kermis verboden terrein, want haar moeder is nogal gelovig en vindt daarom dat een kermis niet bij haar of haar gezin past. En dan die naam: Linda! Voortaan wil ze Lynn heten. Wie moet ze trouwens zijn als al haar vriendinnen of beter klasgenootjes tegelijkertijd bij haar zijn? Is ze van iedereen een beetje, is ze alles door elkaar, of juist helemaal van niemand? Alsof dat nog niet genoeg twijfels zijn, is er ook nog de CITO-toets, is haar moeder radicaal tegen een beugel en moeten haar kiezen getrokken worden.

In allerlei dagelijkse, geloofwaardige scènes schetste Anke Kranendonk de nog vrolijke maar soms ook wat vertrokken wereld van een pubermeisje. En nu is er een vervolg Lynn 2.0!
Lynn maakt zich klaar voor de spannendste gebeurtenis van het jaar: het schoolkamp van groep acht.
Lynn (eigenlijk Linda) wil niet mee op schoolkamp met groep 8. Op de ochtend van vertrek ontdekt ze dat er twee draculapuntjes recht uit haar bovenkaak groeien. Een ramp. En dat blijkt nog maar een voorbode, want tijdens het kamp gaat werkelijk álles mis. Fenna mag niet mee, want haar ouders hebben de eigen bijdrage niet betaald. Vervolgens blijkt een onbekend kind onder de stoelen in de bus te zitten, eenmaal op locatie wordt de klas een museum uitgezet wegens vandalisme en breekt de juf haar been tijdens een fietstocht. En ondertussen lijkt het wel alsof de hele klas achter Joeri aanzit, Lynns beste vriend voor wie ze sinds kort veel meer voelt dan alleen vriendschap. En hoe erg Lynn haar best ook doet, ze lijkt er nooit helemaal bij te horen – al weet ze eigenlijk ook niet of ze dat wel wil. Het gekonkel en onderlinge gepest van de meisjes uit de klas maakt dat het schoolkamp uitmondt in een groot drama, waarbij de onderlinge verhoudingen in de klas op scherp komen te staan.
Lynn 2.0 is een knap geschreven tienerboek over herkenbare onderwerpen als geen raad blijven met je lijf, voor de eerste keer verliefd zijn, erbij willen horen en pesten.
Leest vlot, doet nadenken en maakt ook vrolijk!
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.