Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-01-16

Als een zwerfkei Dichters over Dylan

zwerfkei-188x300.jpg


Als een zwerfkei
Dichters over Dylan
John Schoorl & Kees ‘t Hart
Auteur: John Schoorl, Kees ‘t Hart
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038800752
Prijs: € 15,00
Publicatiedatum: 2015

Dylan opende mijn denken,/
trok die blauwe poster/
voor vrijheid en democratie/
van mijn raam./

Zijn lied over zwarte bokser/
maakte helder wat geen leraar kon:/
iets leren dat je nooit vergeet,/
een lied waar ik na veertig jaar /
de woorden nog van weet./
uit: THE HURROCANE EZRA DE HAAN


‘Like a Rolling Stone’, in 1965 voor het eerst door Bob Dylan gezongen op zijn lp Highway 61 Revisited, is nog altijd een mijlpaal in zijn almaar uitdijende oeuvre. En niet voor niets duikt de naam van Dylan elk jaar weer op als kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur. De vijftigste verjaardag van ‘Als een zwerfkei’ was aanleiding voor Kees ’t Hart en John Schoorl om Nederlandse dichters te vragen naar hun visie op Dylan: zijn teksten, zijn gestalte, zijn mythe, zijn betekenis, zijn stem. Een bont gezelschap van bijna tachtig dichters liet zich inspireren.
De auteurs hoefden het trouwens niet altijd bij een lofzang te houden, ergernissen en verbazing waren ook welkom. Het resultaat is verschenen in de bundel met de toepasselijke titel Als een zwerfkei. Dichters van divers pluimage zoals Daniël Dee, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Bill Mensema (natuurlijk ook bekend van Fietsen met Bob Dylan) Benno Barnard, Maria Barnas,Wim Brands, Chrétien Breukers, Anne Broeksma, Tsead Bruinja, Delphine Lecompte,Nachoem Wijnberg, Willem van Zadelhoff, Meindert Talma enz. (bijna tachtig in totaal) leverden een bijdrage aan dit boek.
Het reultaat is fascinerend want de dichters loven of bekritiseren inderdaad in diverse toonaarden het fenomeen Bob Dylan. Benno Barnard heeft tegenstrijdige gevoelens, Fred Papenhove heeft een hekel aan de Dylan-Verering terwijl samenstellers Kees ’t Hart en John Schoorl aan idoolverering doen. Dylan door diverse brillen bekeken doet je opnieuw grijpen naar woord én muziek van de maestro.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.