Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-05-16

Meine Fernhout – De blinde kamer.

VoorplatBlindeKamer75-187x300.jpg


 

De blinde kamer

Meine Fernhout

Uitgever: Knipscheer, Uitgeverij In de

Nederlands

328 pagina's

Knipscheer, Uitgeverij In de

2015

'Hoe ons lichaam zich verhoudt tot dat wat denkt, praat, schrijft, is een buitengewoon twijfelachtig geheel. Wat praat en doet, zoekt zijn manifestatie langs de wetten van de stof en de wetten van de straling. Een eeuw geleden is er voor de relatie tussen beide een formule gevonden. Dat heet wetenschap; het wordt op grote schaal toegepast en niemand begrijpt er echt iets van.'

 

Meine Fernhout (Velsen, 1946) studeerde sociale wetenschappen met filosofie als bijvak in Amsterdam en Utrecht alsmede museologie in Leiden. Hij was vervolgens werkzaam als kunstcriticus, maker van tentoonstellingen in het Frans Halsmuseum in Haarlem, docent in het kunstonderwijs en ten slotte als directeur van de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Hij woont afwisselend in Frankrijk en Nederland.

In dit sterke debuut een doorwrochte ideeënroman plaatst hij wetenschap tegenover mystiek en hij doet dat wel op een uiterst intelligente manier.

Protagonist Rick Alting von Geusau doet niet veel anders sinds hij als puber in 'de blinde kamer' (een kamer zonder ramen waar immer kunstlicht brandde)kennismaakte met de boekenkast van zijn grootvader. Zijn obsessie betreft de relatie tussen goddelijk licht en natuurlijk licht kort samengevat filosofie tegenover wetenschap. Rick Alting von Geusau vertelt vanuit de Koepelgevangenis zijn levensverhaal omdat hij er wordt van verdacht een innig bevriend natuurkundige, een vrouw die erin geslaagd zou zijn het licht stil te zetten, te hebben vermoord. Hij overloopt heel zijn leven. Vermits hij de vrucht is van een eenmalig avontuurtje heeft hij vader nooit gekend. Met zijn moeder had hij een heel bijzondere band. Hij woonde met haar in Bergen aan Zee, in een apart huis met een blinde kamer (de bibliotheekkamer van zijn grootvader, waarin hij alle kennis, vooral filosofisch en natuurkundig, opsloeg. tot zich nam) belicht hij. Over zijn studie, bijbaan als taxichauffeur en baan in het Teylers Museum wordt geschreven en over zijn pogingen het licht te begrijpen en ook over de vrouwen in erotische zin zet hij een stevige boom op. De roman is een mooi en intelligent boek dat op een heel geraffineerde manier het bewustwordingsproces van de hoofdpersoon toont. De auteur is een uiterst bekwaam stilist en hanteert een prachtige taal die zowel, filosofisch, beeldend als poëtisch is.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.