Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-01-16

Herman de Coninckprijs 2016 Lichtmeters Ruth Lasters

bannner_website.jpghttp://www.boek.be/stem-en-win?bron=boekbe9200000046637278.jpg


 

De Antwerpse dichteres Ruth Lasters (36) heeft zojuist voor haar poëziebundel 'Lichtmeters' (Uitgeverij Polis) de Herman de Coninckprijs 2016 ontvangen. De onderscheiding, georganiseerd door Boek.be, bekroont jaarlijks de beste Vlaamse dichtbundel en omvat een geldprijs van 6000 euro.

Lasters kreeg de prijs, na een avond met optredens van alle genomineerde dichters (waaronder Maarten Inghels, Marc Kregting, Bart Meuleman, Jeroen Theunissen) en Gedichtendagdichter Stefan Hertmans. Volgens de jury onder voorzitterschap van Poetry International-organisator Bas Kwakman weet Lichtmeters je vanaf het eerste moment te grijpen. "Het is een sterke, coherente bundel met schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal."

"Veel van haar gedichten zijn scenario's die een vraag uitwerken die velen zich regelmatig stellen, zonder haar daadwerkelijk te beantwoorden: 'Wat als?' Het resultaat is bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen."

De Herman De Coninckprijs is meteen de eerste, grote literaire onderscheiding voor de vorig jaar opgerichte uitgeverij Polis. Eerdere winnaars van de Herman De Coninckprijs zijn onder meer Peter Verhelst, Paul Bogaert, Annemarie Estor en Paul Demets.

Debuutprijs

Charlotte Van den Broeck werd op haar beurt bekroond met de Debuutprijs voor haar bundel Kameleon (Arbeiderspers). Zij strijkt daarmee 1.000 euro op en volgt Runa Svetlikova op de erelijst op. Van den Broecks poëzie verraadt volgens de jury "een bewonderenswaardige maturiteit".

Jeroen Theunissen mocht naar huis met de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Het gedicht verschijnt op de Gedichtendagposter, vormgegeven door Gert Dooreman, en is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels, komende donderdag op de Gedichtendag.

Polis in 2015
Publicatie datum
16.09.2015

ISBN
978-94-6310-012-0

Prijs
€ 19.95
Misschien is voetbal écht het enige doel,/
ook van het onderbewustzijn en het bewuste: twee delen/
enkel en alleen omdat een match twee ploegen/
vereist. Ooit stelt de helft van je neuronen bewust voor/
een bal, zo groot en zwaar als het hoofd zelf, waarin/
groeit buiten je zelf om de geurherinnering van /
pasgemaaid gras: het veld. /
uit veld
Ruth Lasters ( 1979) studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans.

Zij publiceerde gedichten en columns in onder meer Lava, Deus ex Machina, Revolver, En er is, Krakatau, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw. De redactie van het literair tijdschrift De Brakke Hond selecteerde in 2003 werk van de schrijfster voor de bundel Mooie jonge honden. Nieuw Vlaams literair talent. In 2005 bekroonde datzelfde tijdschrift haar verhaal Poolijs met de Brakke Hond-prijs 2005. Sinds september 2006 maakt Lasters zelf deel uit van de redactie van De Brakke Hond.

Haar debuutroman kreeg eveneens de titel Poolijs en verscheen in 2006 bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau. Voor deze roman ontving Lasters de Vlaamse Debuutprijs.
In 2007 verscheen de dichtbundel Vouwplannen. Deze bundel werd in 2009 bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn (wat met zich meebrengt dat de bundel wordt vertaald in het Engels, Frans en Duits, en één gedicht in alle 23 officiële talen van de Europese Unie} en genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs 2008..
In 2015 ontving ze de gedeelde Türingprijs. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.


Lichtmeters is een bundel in vier onderverdelingen die ons meeneemt doorheen een wereld van voorwerpen, wezens, tijden, hoop en wanhoop. Je glijdt probleemloos van een zacht verlichte loketzaal zonder wachtrijen, naar tijd als een stukke aan fracties gevallen nachtkijker of naar een geurherinnering van pasgemaaid gras: het veld.
Deze bundel schittert en sprankelt door zijn taalvirtuositeit en de prachtige beelden die ze oproept. Sommige zinnen wil je herlezen, zoals bijvoorbeeld: Bij grief groef ik mijn hand in een zak rijst. Het ritme dat de dichter aanwendt laat die rijst voelen, zien, ruiken, korrel voor korrel.
Het is ook een bundel waar je regelmatig een gedicht hardop leest, om de rijkdom van klank en woord te voelen.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.