Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-01-16

Jeroen Theunissen Hier woon je

bannner_website.jpgimages.jpg


http://www.boek.be/stem-en-win?bron=boekbe


Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen zijn de vijf auteurs die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2016, een bekroning voor de beste dichtbundel van het jaar in Vlaanderen. De uitreiking vindt op dinsdag 26 januari plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Jeroen Theunissen
Hier woon je
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2015
ISBN: 9789023490609
Prijs: € 19,90
144 blz.
Zoon, je bent een land,/
Je bent een lied lichtrijk,/
dag die stilaan ontstaat,/
horizon en muurloos huis./

Je zult met roes je toekomst vullen,/
je zult op weg zijn vol verlegen/
verlangen, je zult zijn een rode rugzak,/
geweven van twijfel die je meedraagt./


Jeroen Theunissen (1977) publiceerde eerder twee dichtbundels en verscheidene romans. Zijn in 2013 verschenen picareske familieroman De omwegen stond op de shortlist van de Librisprijs.
In deze bundel focust de dichter zich op zijn pasgeboren zoontje dat hij vanaf nu al wil voor bereiden op het leven in al zijn facetten. Hij doet dat In 99 verzen, verdeeld over acht afdelingen. Het is een bundel met heel mooie, mijmerende maar ook diepzinnige gedichten. De dichter houdt een soort toespraak waarin hij overijverig zijn zoon wil onderhouden over liefde, evolutie, ijle lucht, bewustzijn, masturbatie, zwaartekracht en zowat alles wat rond en in ons zweeft. War heel ontroerend overkomt is zijn uitspraak: ‘Zoon, je bent er nooit meer niet geweest’. Als dat geen liefdesverklaring en een verwelkoming in één is weet ik het niet meer. Er ook interactie tussen vader en zoon en het wurm blijkt absoluut de spreekvaardigheid van zijn vader te hebben want zijn antwoorden zijn heel krachtig.
De bundel is opgebouwd uit gedichten met strofen van diverse lengte, ritmisch en visueel. Fantasie, droom, werkelijkheid en analyse van dagdagelijkse realiteit zweven, zij het wel in harmonie door mekaar en maken een soort poëtische blauwdruk van een leven dat nog in de startblokken staat.
Een indrukwekkend werk.
André Oyen

23:12 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.