Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-01-16

NAAR DE TOP - Dan Gemeinhart

9200000040451045.jpg


NAAR DE TOP - Dan Gemeinhart (Lemniscaat)

 

sbn:9789047707233

prijs:€ 17,95

uitvoering:gebonden

10 - 12 jaar 288

 

ISBN139789047707233

 

Opeens begreep ik alles . Terwijl ik moeizaam  door de sneeuw de berg afstrompelde, begreep ik het. Ik dacht aan ziekte, mijn woede en mijn angst. Dat was allemaal  gewoon de duisternis, de storm. Ik was erin verdwaald. Maar er is altijd een andere kant van de  storm. Er zijn mensen die je daarheen brengen.

 

'De berg riep me. Ik moest weglopen. Het moest. En er hoefde niemand mee te gaan.' zo begint het verhaal van de twaalfjarige Mark. Hij weet verduiveld goed dat dat eigenlijk alleen is weggelegd voor getrainde bergbeklimmers, maar hij kan niet langer wachten, want zijn tijd raakt op. 

Mark laat bijna alles achter en vertelt niets aan zijn ouders en beste vriendin Jessie. De enige spullen die hij wel meeneemt zijn een fototoestel, klimspullen, aantekeningenboekje en een pen, treinkaartje (enkele reis), pillen en zijn trouwe hond Beau. Het is zijn droom, maar het is ook een ventileren van woede, verdriet  en radeloosheid waar alleen Jessie vanaf weet, maar zij zal hem niet verraden voor hij zijn doel heeft bereikt. Hij zal Mount Rainier gaan beklimmen, want dat heeft hij zijn opa, een echte bergbeklimmer, beloofd toen die stierf. Alleen wist  opa niet dat Mark zijn kanker terug terug was. 

 

Zijn ouders zijn in paniek want ze hebben hebben geen idee waar hun zieke zoon is en ze weten nog minder waarom hij zo plotseling is verdwenen. Het is koud buiten en er is noodweer op komst. Ze maken zich grote zorgen. Jessie en Mark, delen alles met elkaar, ze schrijven elkaar haiku’s, huilen met elkaar en bewaren elkaars geheimen. Alleen deze tocht naar de top wil Mark niet Jessie delen, deze tocht wil Mark alleen met zijn hond Beau. Jessie moet thuis blijven en zijn ultieme geheim bewaren. Maar dit geheim valt haar wel erg zwaar, zodanig zelfs dat ze flink in gewetensnood komt. Moet ze de wens van haar vriend respecteren of alles vertellen aan zijn ouders of hulpdiensten en hem uit deze gevaarlijke situatie laten redden, ook als hij dat zelf niet wil? Het is een verscheurend dilemna waar zelfs een volwassene geen raad mee zou weten, laat staan een tiener.

De tocht is afschuwelijk zwaar, zeker voor iemand in zijn penible toestand als de doodzieke Mark. nog zwaarder voor een jongen als hij dan voor een ander. Ondertussen wordt een landelijke zoektocht naar Mark opgezet. 

Naar de top is een aangrijpend verhaal over tegenslagen (schuurt her en der wel tegen het melodrama aan) wilskracht en overwinningen. 

Naar de top de debuutroman van de Amerkaan Dan Gemeinhart Mount Rainier is een voltreffer voor een publiek van 12+, het biedt spanning en avontuur, een kijk op omgaan met mens en dier, maar het laat jonge mensen ook op een verantwoorde manier kennis maken met levensbedreigende ziektes die ook kinderen en  jonge mensen kunnen treffen en er over nadenken. Het boek is in zo een beklemmende stijl geschreven dat de spanning met de bladzijde stijgt. Je bent begaan met protoganist Mark maar ook met het thuisfront en dan vooral met Jessie in volle tweestrijd.

Eigenlijk heb ik het niet zo begrijpen op heldhaftige honden zoals Lassie en dergelijke, maar de hond Beau uit dit verhaal, die tapdanst en glimlacht, zal iedereen zich wel als huisdier wensen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.