Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-04-16

The Diary of a Teenage Girl

The-Diary-of-a-Teenage-Girl-2015-Marielle-Heller-691-poster-450.749-poster-274x410.jpg


The Diary of a Teenage Girl

regie  Marielle Heller

scenario  Phoebe Gloeckner, Marielle Heller

cast  Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig

productie  VS 2015

 

 'The Diary of a Teenage Girl', het langspeelfilmdebuut van actrice/scenariste/regisseur Marielle Heller is ook de eerste Amerikaanse film van het Belgische productiehuis Caviar. Het is een spetterende mix van live-action, striptekeningen en muziek van Janis Joplin, gebaseerd op de populaire gelijknamige graphic novel van Phoebe Gloeckner uit 2002 badend in  een seventiessfeertje in San Francisco. 

'The Diary of a Teenage Girl',is een innemend coming-of-age verhaal over een eenzaam en artistiek tienermeisje (door opkomend talent Bel Powley, lijkt een beetje op Vicky Leandros) dat geconfronteerd wordt met haar ontluikende seksualiteit en een affaire begint met de vriend van haar moeder. Het verhaal situeert  zich in San Francisco tijdens de swingende jaren '70. De parken zitten vol met hippies en drugs zijn overal voor handen. De vijftienjarige Minnie verkent haar onzekerheden en beproevingen door middel van expressieve tekeningen en vertrouwt haar gedachten toe aan een taperecorder. Op een avond alleen met Monroe haar moeders vriend, wordt ze voor het eerst geconfronteerd met haar ontluikende seksualiteit. Het begint met haar prille borstjes aan te raken, gaat verder met zijjn erectie te bekijken en het vindt zijn hoogtepunt (!) in zijn bedsponde. Het gebeuren maakt haar gelukkig, maar ook verward en bezorgt haar ook een schuldgevoel tegen over haar moeder, al vindt ze wel dat Monroe haar moeders eigendom niet is. 

Bel Powley schittert als de zoekende en verwarde Minnie. Fenomenaal geeft zij gestalte aan de gefrustreerde en naar liefde hunkerende tiener waarvan de jongens van haar leeftijd een beetje angst krijgen omwille van haar gulzigheid op seksueel vlak. Ook Alexander Skarsgård (True Blood, Melancholia) weet zich goed te weren als middertiger die de geneugten van piepjong en iets rijper met de nodige schuldgevoelens en leugens weet te combineren.

Een realistische, nogal provocerende coming-of-agefabel, heel artistiek in beeld gebracht,  met een vrouwelijke protagonist die in haar onstuimige jacht op lust en liefde op haar eigen grenzen en die van haar omgeving stuit.

André Oyen

16:47 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.