Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-07-16

Babel Jan De Leeuw

9200000047716069.jpg


 

 Babel

Jan De Leeuw

 

modern gothic

Leeftijd 15+

Omvang 496 blz.

2015

ISBN Nummer 9789462910539Babel was het centrum van de wereld. Hier gebeurde het. Hier verdrongen de filmsterren, de medaillewinnaars en de bankiers zich om erbij te hoen. Hier werd over het leven van miljoenen mensen beslist. De Belgische psycholoog en schrijver Jan De Leeuw Leeuw, kreeg reeds voor eerder werk een Boekenwelp (2004) en een Gouden Uil (2006) kreeg, bracht eind vorig jaar een nieuwe roman uit over eigentijdse thema´s als geld, macht, geloof, terrorisme, vriendschap en liefde.

Het begint al heel indrukwekkende wanneer een vrouw haar met explosieven behangen dochtertje door het open raam van de limousine van de steenrijke zakenman Abraham Babel gooit en zichzelf op blaast. Abraham en zijn kleindochter Alice overleven de aanslag, de rest van de familie in de auto komt om.

Babel is eigenaar van het Global Business Building die in de volksmond 'de toren van Babel' wordt genoemd. Bovenin, zwaar beveiligd en omringd door exorbitante luxe, wonen hij en Alice, die sinds de aanslag is verlamd.

Alice Babel mag dan het rijkste meisje van de wereld zijn dat vanuit haar kamers in het hoogste gebouw van de stad neer kijkt op een wereld van werkmieren, bedelaars en terroristen, maar in werkelijkheid zou ze met elk van hen willen ruilen.

Maar dan komt de stugge wees Naomi in haar leven, een schoonmaakster uit de kelders van de toren, die bliksemsnel promotie maakt naar de vertrekken van de Babels. Nadat ze het leven van Alice redt en hier zelfs geen beloning voor wil wordt het meisje tot gezelschapsdame van Alice benoemd.

In de kleine entourage van Alice en haar grootvader speelt ook Samuel Lichtenstein een belangrijke rol. De oude Babel vertrouwt deze man volkomen maar Alice heeft haar twijfels over de motieven van Lichtenstein.

Het wordt allemaal nog moeilijker als Lichtenstein zijn oog op Naomi laat vallen en Alice en Naomi wat voor mekaar beginnen te voelen. De aanslag op Babel en zijn familie werd gepleegd vanuit religieuze motieven en dus is het ook logisch dat Babel en zijn kleindochter worstelen met geloofsvragen.

Mysterie en dreiging voeren de spanning dusdanig op dat het heel moeilijk wordt om dit boek neer te leggen.

De hoofdstukken zijn ingedeeld naar tarotkaarten die ook weer een belangrijke rol spelen. Het is een boek dat heel sterk opgebouwd is met wat orginele kronkels en zijsprongen zodat aandachtig lezen wel aanbevolen is. De uitgever geeft een aanbeveling mee voor jongeren vanaf ca. 15 jaar en dat kan voor mij indien ze over de nodige leeservaring beschtikken.

André Oyen

 

 

De commentaren zijn gesloten.