Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-04-16

Un début prometteur.

164676_300.jpg


Un début prometteur.

Un film de Emma Luchini

Avec Manu Payet, Veerle Baetens, Zacharie Chasseriaud et Fabrice Luchini. 

2015 Frankrijk

Na de Britse serie ’The White Queen’, de Europese serie ’The Team’, die ze de voorbije maanden inblikte, zien we Veerle Baetens nu ook in een Franse film, die toepasselijk ’Un début prometteur’ genoemd is, ’Een veelbelovend debuut’.  

 

In Frankrijk was het groot nieuws.  Dat Emma Luchini, de vijfendertigjarige dochter van de Franse superster Fabrice, haar eigen vader zou regisseren in een film die gebaseerd is op een boek van haar eigen echtgenoot, Nicolas Rey. Emma Luchini draaide in 2010 al een kleine film, ’Sweet Valentine’,.

 

Fabrice Luchini is 62 en heeft intussen tientallen films op zijn naam.  Recent zie je hem wel vaker in films van François Ozon (’Dans la maison’, ’Potiche’), Anne Fontaine en Cédric Klapisch. Ook Laurent Tirard, Benoit Jacquot, Eric Rohmer en Claude Lelouch deden in het verleden al wel eens een beroep op hem.  Ook de Franse acteur Manu Payet staat op de affiche van de film.  En Nicolas Rey is zelf co-scenarist. Producer van de film is Thomas Langmann, en dat is dan weer de zoon van Claude Berri.  

In het boek van Nicolas Rey wordt het verhaal van de drie mannen waar het in de film om draait, verteld vanuit het standpunt van de jongste zoon, een adolescent.  Hij woont samen met zijn oudere broer Martin en met zijn vader, die de scheiding van zijn vrouw nooit echt te boven is gekomen.  De jongen ontdekt zelf de liefde, ziet hoe zijn broer met de vrouwen omgaat en hoe er vrouwen passeren in het leven van zijn vader.  Martin doet er alles aan om zijn 16-jarige broer een afkeer te doen krijgen van de liefde. Maar dat is buiten de excentrieke Mathilde gerekend, een jonge vrouw die geen van beide broers nog pa onberoerd laat. Baetens speelt de rol van Mathilde, een flamboyante dame aan wie geen man kan weerstaan. Wanneer je 'Un début prometteur' zou bekijken vanuit het standpunt van de 16-jarige zoon Gabriel, dan zou je de film kunnen beschouwen als een coming-of-age. Maar voor Mathilde is het iets dat haar gewoon overkomt.

 Het is gewoon een passage in haar leven. Het doet wel iets met haar, maar je zal het niet zien. Het personage staat niet stil bij zichzelf. Op een bepaald moment heeft ze in de film een gesprek op het terras met Martin, het personage van Manu Payet, en hij zegt, ‘Wat is dat toch met je?’ Maar het personage van Mathilde heeft haar eigen ingesteldheid: ‘Je cours vite, sinon je tombe, je perds l’équilibre.’ En dàt is Mathilde: ze wil gewoon gaan, ze wil volop en voor tweehonderd procent genieten van het leven nu het kan. De prent krijgt in Frankrijk vrij lovende kritieken, maar vooral Baetens mag rekenen op veel lof.Haar personage van Mathilde is heel kleurrijk terwijl je in wezen niets van haar weet. Zo wordt het boeiend en mysterieus.UN DEBUT PROMETTEUR was voor mij bepaald niet dé film van het jaar. Er zitten heel sterke momenten maar ook vrij zwakke in.  Veerle Baetens en de nog jonge Zacharie Chasseriaud zetten beiden een glansrol neer, terwijl Fabrice Luchini en  Manu Payet minder sterk uit de verf komen.  Op een zeker moment zingt Veerle Baetens Mes hommes een nummer van Barbara en dat is wel een unieke filmbelevenis. Een onvergetelijk moment zelfs.

André Oyen

00:00 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.