Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-01-16

Nieuwe Rituelen Maarten Inghels

https://www.youtube.com/watch?v=6eNaGS8Od1w    

bannner_website.jpg

tumblr_inline_nugiylNbpr1rte9xa_540.jpg


 

http://www.boek.be/stem-en-win?bron=boekbe


Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen zijn de vijf auteurs die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2016, een bekroning voor de beste dichtbundel van het jaar in Vlaanderen. De uitreiking vindt op dinsdag 26 januari plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Nieuwe rituelen

Maarten Inghels

€ 19,50

Ingenaaid boek

Pagina's : 72

Uitgegeven bij De Bezige Bij,

 

isbn : 9789023497240

 

Het is moeilijk  nieuwe rituelen te vinden 

in de slavernij van de tijd:

elk huis vereert zijn  unieke vlag,

 

Maarten Inghels is dichter, schrijver en coördinator van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen, een project waarbij dichters gedichten schrijven voor mensen die eenzaam worden begraven, zonder familie of vrienden. In het najaar van 2015 verscheen zijn dichtbundel ‘Nieuwe Rituelen’. 

Eind 2008 was er zijn debuutbundel ‘Tumult’ als zeventiende deeltje in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. Zijn tweede dichtbundel ‘Waakzaam’ verscheen in 2011 en kaartte de impasse aan; in kritische verzen stelde hij vragen bij de revoluties, onze sloganeske identiteitscrisis en de frivoliteitscultuur. Een bloemlezing uit die twee dichtbundels verscheen in het Engels en het Duits.

In 2012 verscheen zijn goed onthaalde roman ‘De handel in emotionele goederen’ die opviel vanwege het ‘haarzuiver proza dat van dit boek een onvergetelijke leeservaring maakt’, en een literair non-fictieboek ‘Een landloper op batterijen’een soort novelle, waarin auteur Maarten Inghels een hedendaagse dwaaltocht à la Willem Elschot door Antwerpen maakt.

. Het reportageboek ‘De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens’ over zijn werkzaamheden als coördinator van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen, een terugblik op de vijf jaar met 40 reportages en gedichten over eenzame uitvaarten die er met verschillende schrijvers werden verzorgd

 verscheen in oktober 2013. 

Maarten Inghels was de voorbije jaren te gast op literatuurfestivals in Parijs, Mantova, Hay-on-Wye, Berlijn en Zagreb en curator voor het internationale Felix Poetry Festival in Antwerpen in 2010 en 2011.

De auteur zoekt in zijn nieuwe bundel de nieuwe rituelen van de erg aan tijd gebonden moderne mens op. Die wil heel graag gezien worden, baden in roem en openbaarheid, maar wil anderzijds ook afgeschermd in privacy en anonimiteit  verdwijnen. Het titelgedicht Nieuwe rituelen is dan ook een perfecte handleiding of een soort  plattegrond om de hele bundel door te dwalen. Ook het gedicht De kunst van het verdwijnen onderlijnt heel duidelijk één van de thema's:' Ik ging een eindje met de /eenmansbetoging op. /

Het moment brak aan om betrapt, verboden/

en bestreden te zijn. Ik wandelde verknipt/

 

rond met een keukenschaar in mijn mond./

Kon ik maar onzichtbaar zijn, /

mij als een handvol zand begraven./

De banalteit van een dagelijks verlangen wordt door de dichter heel kunstzinnig, maar tegelijker ook heel scherp in beeld gebracht in een soort codetaal.

Ook in deze bundel van Maarten Inghels is er weer een overvloed aan passie, engagement en maatschappij-analyse terug te vinden die bij de lezer herkenning oproepen maar ook verwondering om de nieuwe en doordachte manier waarop de dichter kijkt, voelt en doorleeft. 

Andermaal een prachtig schot in de poëtische roos.

De prachtige omslagfoto van Jan Fabre maakt van deze bundel toch iets heel aparts.

André Oyen

23:14 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.