Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-01-16

Life

twoyth88q4.jpg


Life

Genre: Biografie, Drama

Regie: Anton Corbijn

Met: Dane DeHaan, Robert Pattinson, Joel Edgerton

111 minuten

Genre:Biografie, Drama

Land :Engeland, Canada (2015)

 Anton Corbijn de maker van juweeltjes als Control, The American, A most wanted Man had eigenlijk niet veel met de legendarische James Dean en hij was zeker niet geïnteresseerd in het maken van een -biopic, maar hij vond het wel  interessant om zich te verdiepen  in de relatie tussen de fotograaf Dennis Stock (Robert Pattinson) en Jeames Dean (Dane DeHaan).

Corbijn bouwt zijn verhaal dan ook op rond de beroemde foto’s met Dean op Times Square. Want dat hoogtepunt in de carrière van beide cultfiguren roept een pak vragen op. Corbijn wilde echter vermijden dat Life een collage werd van al de Stock-foto’s. Hij had  heel veel materiaal bekeken, maar hij wilde zeker niet alle foto’s in de film verwerken. Belangrijker was het samenzijn van die twee mannen en hoe ze elkaar beïnvloeden. van daaruit kan je veronderstellingen maken hoe die foto’s mogelijk gecreëerd werden. Het beeld op Times Square moesten hij uiteraard hebben, maar dat was wel de moeilijkste om te herscheppen. 

 

Toen bekend werd dat Robert Pattinson in een zogezegde James Dean-biopic ging spelen, dacht iedereen dat hij het icoon zou vertolken. Maar dat wilde Corbijn niet. Dat zou te evident zijn. Zo werkt goeie casting niet. Dane DeHaan heeft al in vrij veel films geacteerd, maar mensen kennen hem niet zo goed, zegt de regisseur, omdat hij juist zoveel uiteenlopende rollen incarneerde. 

Nu mag Corbijn een rotsvast vertrouwen in Dane DeHaan hebben,  maar  voor mij ontspoorde deze voor de rest goedgemaakte film flink doordat ik naar een acteur zat te kijken die zijn uiterste best deed om een man te vertolken waar hij fysiek niet op leek. James Franco zette een vertolking neer waarin ik James Dean helemaal kon terugvinden, maar dat dat was bij Dane DeHaan totaal niet het geval. De film heeft niet direct een sterke climax na een eerder traag, mijmerend en nostalgisch verhaal, maar past roch ook wel helemaal bij de thematiek en is ook zowat het handelsmerk van Anton Corbijn. Wat heel sterk in de film naar voren In het subtiel psychologisch duel tussen Stock en Dean van wie nu wie beïnvloedt. En ook wie nu de grootste bijdrage levert aan de foto als artistiek werk. Is het de fotograaf of zijn onderwerp, de persoon die hij fotografeert? 

Een mooi gemaakte film met prachtige beelden en verder een wel verrassende Robert Pattinson.

André Oyen

08:34 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.