Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-06-15

The way he looks

images (5).jpg

images (4).jpg

The-Way-He-Looks-Featured-Image.jpg


The Way He Looks – Hoje eu quero voltar sozinho (2014)

 

Regie: Daniel Ribeiro | 95 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Ghilherme Lobo, Fabio Audi, Tess Amorim, Selma Egrei, Eucir de Souza, Isabela Guasco, Victor Filgueiras, Naruna Costa, Júlio Machado, Lúcia Romano

Het was een van de verrassender prijswinnaars tijdens de Berlinale van 2014; de Braziliaanse film ‘The Way He Looks’ sleepte zowel de FIPRESCI-Award (van de internationale organisatie van professionele filmjournalisten en –critici) als de Teddy Award (voor films waarin homoseksualiteit een belangrijke rol speelt) in de wacht. Hij was ook de Braziliaanse inzending voor de Amerikaanse Oscars. 

Zeker niet slecht voor de jonge Braziliaanse schrijver/regisseur Daniel Ribeiro (1982), voor wie dit pas zijn eerste speelfilm is. Aan de basis van de film ligt zijn eigen korte film uit 2010, ‘Eu não quero voltar sozinho’, waarin dezelfde drie jonge hoofdrolspelers dezelfde rollen spelen. Ribeiro werkte dat verhaal, dat oorspronkelijk slechts zeventien minuten in beslag nam, uit tot een innemende coming-of-age story van 95 minuten en de manier waarop hij dat heeft gedaan verdient veel lof.

De zwoele, luie zomer is voorbij en de blinde Leonardo (Ghilherme Lobo) en zijn beste vriendin Giovana (Tess Amorim) beginnen aan het nieuwe schooljaar als de knappe nieuweling Gabriel (Fabio Audi) de klas binnenstapt. Plotseling zijn de twee niet meer zo onafscheidelijk als voorheen, zeker niet wanneer Giovana ontdekt dat Gabriel niet die eerste grote liefde wordt waar ze altijd van gedroomd heeft. Bovendien gaat hij een steeds grotere rol spelen in Leonardo’s leven. Leo is blind vanaf zijn geboorte en zijn beste vriendin fungeerde jarenlang als zijn ‘ogen’, zijn gids. De vijftienjarige jongen Leo wil graag onafhankelijk zijn. Maar thuis wil zijn moeder hem niets alleen laten doen en op school laat Giovana hem geen enkele ruimte voor zichzelf op te komen. Daarnaast heeft hij nog nooit iemand gezoend en is hij ervan overtuigd dat niemand met een blinde jongen wil daten. Leo ziet geen andere uitweg dan een uitwisseling naar het buitenland. Als Gabriel nieuw bij hem in de klas komt, verandert alles. Leo vindt het erg fijn dat Gabriel hem behandelt als alle anderen. Giovana is jaloers vindt het lastig om haar beste vriend te delen en is stiekem verliefd op Gabriel. Leo vindt het lastig met Giovana's jaloezie om te gaan en wordt zich langzamerhand bewust van zijn gevoelens voor Gabriel.Alsof zijn groeiende gevoelens voor Gabriel nog niet genoeg zijn, voert Leo ook een hevige strijd met zijn lieve, maar overbezorgde ouders. Vooral zijn moeder verstikt hem met haar constante betutteling en bemoeienissen. Het benauwt hem zo, dat hij serieuze navraag doet naar een uitwisselingsprogramma. Waar zijn moeder het hem direct verbiedt, blijkt zijn vader in elk geval open te staan voor het idee.

‘The Way He Looks’ weet je desondanks met gemak in te palmen met zijn charme, puurheid en warmte. Hoewel de drie hoofdrolspelers toch echt acteurs zijn, komen ze bijzonder levensecht over en sluit je ze stuk voor stuk in je hart. Schrijver en regisseur Daniel Ribeiro zoekt de magie in kleine, veelbetekenende scènes die je hart weten te raken. Die waarin Gabriel de aarzelende Leo leert dansen bijvoorbeeld, of de scène tussen Leo en zijn vader, waarin ze tijdens een scheerbeurt een goed gesprek hebben over opgroeien en onafhankelijkheid. De liefde en tederheid spat ervan af en dat is hedentendage iets zeldzaams in de film. 

Regisseur Ribeiro slaagt erin het gelaagde verhaal overtuigend over te brengen. Dat is mede te danken aan het voortreffelijke acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, vooral van Ghilherme Lobo die de blinde Leo vertolkt. Een ontroerende film, die een breed publiek verdient. 

André Oyen

11:19 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.