Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-06-15

Mijn lief mijn leed Clyde R. Lo A Njoe

http://www.clyderloanjoe.com/Portfolio/indexP.htmlMijn lief mijn leed 1R.jpg


Mijn lief mijn leed

Clyde R. Lo A Njoe

Gedichten

Nederland / Aruba

Paperback, 56 blz., € 15,00

2015

ISBN 978-90-6265-877-0

Die meedogenloze plaag sloop in je lijf als een dief/

en jij liet ons verzen na - soms geheel uit het gareel - /

met ook wel een bezinning op de dingen om ons heen./

Ne me quitte pas, 'laat me niet alleen',/

wordt nooit meer door jou voor het voetlicht gebracht./

uit Ode aan de dode dichter

In de afgelopen 40 jaar verwierf Clyde R. Lo A Njoe (Aruba, 1948) wereldwijd bekendheid als beeldend kunstenaar en vormgever. Hij was 1988 – 1989 medeontwerper van het Orakelkunstuurwerk van Holland-Nagasaki Village in Nagasaki, Japan.

Behalve het grote astrolabium, de hemelkoepel, de 12 dierenriemtekens vervaardigde hij alle overige schilderkunstige objecten. Ook bij de totstandkoming van het monument van de nieuwe basiliek van de Virgin de Guadalupe, 1989 –1990 in het centrum van Mexico City was hij medeontwerper, tevens de schilder van het astrolabium en het contemporaine Aztekencalendarium (objecten met een diameter van 3m).

Deze monumentale objecten – waarin de beeldende kunst samenging met de toegepaste kunst en zeer geavanceerde technologie – werden in opdracht van de Klokkengieterij de Kon. Eijsbouts B.V. te Asten (N.-B.) uitgevoerd. Evenzo kan Clyde R. Lo A Njoe terugblikken op tal van exposities van zijn teken- en schilderkunst in het binnen- en buitenland: o.m. tweemaal de Hannover Messe in Duitsland; twee reizende exposities in het Caraïbisch Gebied en geregeld in het Museum van Rijswijk (het voormalige Tollenshuis).

Daarnaast is Clyde R. Lo A Njoe schrijver en dichter. Naast zijn activiteiten als recensent voor diverse periodieken en dagbladen (w.o. De Brabant Pers) publiceerde hij de dichtbundels: Dansen – Baliamentu  (uitgeverij IndeKnipscheer, 1983) met de Papiamentovertaling van de schrijver-dichter Luìs H. Daal;  Doodverf (uitgeverij.’t Kofschip, Hilversum – Brussel 1984), met Ton Luiting, Raoul-Maria de Puydt en Simon Vinkenoog. In 1989 verscheen Echolood (uitgeverij Kwadraat, Utrecht).

Ondanks dit bescheiden oeuvre wordt Clyde R. Lo A Njoe als dichter alom gewaardeerd in het Nederlandse taalgebied, m.n. in Vlaanderen, Suriname en de Nederlandse Antillen.   Zoals het in Dansen / Baliamentu gaat om dans (de meeste gedichten hebben een dans in de titel: tarantella, salsa, bolero), zo is in Mijn lief mijn leed muziek een rode draad. De in de bundel verzamelde gedichten, waarin vaak de woorden lief en leed weerklinken als een refrein, bevatten alle citaten uit liedteksten, van Otis Redding tot L’amour de moy, van Jacques Brel tot Fly me to the moon, van Hildegard Knef tot Hey Joe, van het Arubaanse volkslied tot een volksliedje uit Suriname. Het zijn telkens zéér mooie gedichten  waar flarden van bekende liederen in verweven zitten. Een prachtig voorbeeld hiervan is  Een tijdloos lied  waarin zinnen van La vie en rose van Edith Piaff in terug te vinden zijn. 

Zo worden in deze gedichten alledaagse, voor het grote publiek zeer herkenbare liedjes uit een mondiaal spectrum fragmentarisch geïntegreerd: passages als de directe inspiratiebron, maar des te vaker als het associatieve referentiekader voor deze 24 gedichten.

De met een smartphone te lezen QR-code op het omslag verwijst naar een menu met chronologisch alle geciteerde nummers in beeld en geluid.

Een juweeltje dat de kunst en het heimwee der jaren verzameld heeft.

André Oyen

 

23:40 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.