Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-01-16

Still Alice

Still-Alice-2014-Richard-Glatzer-Wash-Westmoreland-poster-175.jpg


Still Alice

Verenigde Staten, 2014 | Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Met: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart

Duur :99 minuten

Genre:Drama

Land :Verenigde Staten (2014)

Originele taal:Engels

Lisa Genova woont en werkt in Boston. Ze studeerde Neurowetenschappen aan Harvard en promoveerde op het onderwerp degeneratie van hersenneuronen. Ze koos ervoor om in de huid van iemand met alzheimer te kruipen en het angstaanjagende proces van binnenuit te beschrijven.Haar debuutroman  Still Alice ( In Nederlandse vertaling Ik mis mezelf  2010 uitgeverij Mistral) werd een internationale bestseller. Het boek werd verkocht aan meer dan vijftien landen en won diverse prijzen, waaronder in  2008 de Bronte Prize.

In 2014 ging  de verfilming  van Still Alice in première met Julianne Moore is de perfecte actrice voor de rol.  De film ging in première op 8 september op het Internationaal filmfestival van Toronto. Moore won voor haar rol als de dementerende Alice Howland onder meer de Oscar, Golden Globe en BAFTA Award voor beste hoofdrolspeelster .

Still Alice bleek de laatste film van regisseur Richard Glatzer. Zes maanden na de première overleed hij aan de gevolgen van ALS..

Still Alice is een Amerikaanse film een vakkundig gemaakt maar weinig verrassend drama over de ziekte van Alzheimer.

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als een zeldzame (genetisch doorgegeven) variant  de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen.  De ziekte is bovendien erfelijk. Grote kans dat zij het presenilin-1-gen heeft doorgegeven aan haar volwassen kinderen Anna, Tom en Lydia. Ze verliest haar baan, de verhoudingen in het gezin verschuiven en Alice takelt snel af. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.  

Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.  De film weet heel zeker te ontroerend , vooral in de eerste helft, de film verliest daarna iets van zijn niveau door te opdringerig kleine scènes, onvastheden die duidelijk verband houden met de algemene context van deze ‘hartenkreet’-film op zijn Hollywoods. Alles tezamen wel interessant, en Still Alice heeft

 

een buitengewoon mooi, sereen gehouden slot.

André Oyen

De commentaren zijn gesloten.