Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-01-16

Fanny Hill : memoirs of a woman of pleasure

4202-1.jpg


 

Fanny Hill : memoirs of a woman of pleasure

 James Hawe (regisseur)

naar het werk van John Cleland

met  Rebecca Night, Alison Steadman, Hugo Speer Alex Robertson  DVD Uitgegeven door Lime-Lights Pictures in 2012 

Fanny Hill: Memoirs of a woman of pleasure is een ondeugend en licht erotisch kostuumdrama uit 2007, naar het gelijknamig boek "Fanny Hill" van de Britse schrijver John Cleland (1709–1789). De film speelt zich af in het Londen van de 18e eeuw.

n het 18e-eeuwse Engeland zorgde de roman voor opschudding wegens de – voor die tijd – expliciete seksuele toon van het werk. Na de publicatie in twee delen, in resp. 1748 en 1749, werd de auteur samen met de uitgever beschuldigd van schending van de goede zeden. Tijdens het proces nam John Cleland afstand van zijn boek, maar dat mocht niet baten. Hij werd veroordeeld en zat opnieuw daar waar hij naar eigen zeggen het boek had geschreven: in de Londense gevangenis. Fanny Hill bleef zijn enige grote succes, meestal in een piraatversie, want het boek stond tot in 1970 in Engeland op de lijst van te vermijden boeken en nog in 1966 oordeelde het U.S. Supreme Court dat het obsceen was. 

Wanneer de jonge en onschuldige Fanny Hill haar ouders verliest tijdens de pokkenepidemie, besluit ze naar Londen te gaan, onder aandringen van haar ex-schoolvriendin Esther Davies. Zij belooft aan Fanny een avontuurlijk leven en financiële onafhankelijkheid, indien ze bereid is om de heren te dienen. Ze vindt werk bij de manipulatieve Mrs. Brown, die haar introduceert in de wereld van passie en seks. Fanny leert daar haar grote liefde Charles kennen. Wanneer hun verhouding aan het licht komt, verbant de vader van Charles hem naar de West Indies. Fanny blijft achter met hoge schulden en besluit uit geldnood de maîtresse van Mr. H. te worden. Ze kan hem wel haar lichaam geven maar niet haar hart en de jaloerse Mr. H. dumpt haar. Ontredderd leeft zij in de straten van Londen, tot zij een onbekende man in nood helpt. Deze man blijkt zeer gefortuneerd te zijn en beloont haar rijkelijk. Fanny besluit haar onzedelijke leven achter zich te laten en op zoek te gaan naar haar grote liefde Charles.

Regisseur James Hawes legt het verhaal van Fanny Hill vast door haar haar verhaal zelf te laten vertellen met een veelheid van pikante details en minder fraaie anekdotes die haar niet altijd in het beste daglicht stellen. Rebecca Night die onwaarschijnlijk knap Fanny Hill vertolkt, vertelt het verhaal van Fanny met zoveel overtuiging en plezier, met een air die verleiding en zelfbewustzijn uitstraalt, dat de toeschouwer aanvankelijk misschien een beetje verbouwereerd, maar altijd met een gevoel van heel veel sympathie voor haar persoon, toekijkt.

Andrew Davies, beroemd om zijn adaptaties van klassieke literatuurwerken zoals Pride and prejudice en Sense and sensibility schreef het scenario voor deze Britse televisiefilm uit 2007 van James Hawes, met Rebecca Night, Hugo Speer e.a. Gebaseerd op de roman Memoires of a woman of pleasure van John Cleland. Er is redelijk wat bloot te zien  maar het wordt nergens plat of pornografisch. Fanny Hill is degelijke en sprankelende Britse film met een hoog tempo en de dialogen zijn bijzonder geloofwaardig en vaak zelfs grappig. 

André Oyen

De commentaren zijn gesloten.