Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-01-16

A Most Violent Year

98837.300.jpg


A Most Violent Year

2014

Verenigde Staten

Misdaad / Drama

125 minuten

 

geregisseerd door J.C. Chandor

met Oscar Isaac, Jessica Chastain en Albert Brooks

In het New York City van 1981, het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van de stad, probeert Abel Morales van Colombiaanse komaf, zijn persoonlijke Amerikaanse Droom waar te maken.Tegen de grauwe achtergrond van een door geweld geteisterd New-York probeert hij als baas van een groot stookoliebedrijf, de slag van zijn leven te slaan: de aankoop van een kostbare lap industriegrond vlak bij de havendokken. 

Hoewel hij kan rekenen op de steun van zijn echtgenote Anna, de dochter van de gangster van wie hij de onderneming heeft overgenomen, wordt hij met allerlei problemen geconfronteerd. Zijn vrachtwagenchauffeurs worden voortdurend overvallen en eisen daarom handwapens om zich beschermen. Daarnaast staat de openbaar aanklager Lawrence na een onderzoek van twee jaar op het punt om de familie Morales voor de rechter te slepen. Daardoor wordt Abel dagelijks tot het uiterste gedreven om zijn imperium te beschermen.

 Abels tragiek is dat hij als immigrantenzoon,als Latino,  zijn imago van een moreel rechtschapen man  wil waar maken,  door het rechte pad te bewandelen, niet door zich te verlagen tot gangsterpraktijken. Wanneer zijn advocaat hem adviseert om alle truckchauffeurs een handwapen te geven, zodat ze zich tegen de overvallers kunnen verdedigen, houdt hij het been uit morele overwegingen stijf.

Door heel de film zit dan ook de spannende vraag gevangen of Abel zijn smetteloos imago kan bewaren. Dat maakt dat de andere vraag: wie is het toch die zijn vel wil?, een beetje in de schaduw komt. Maar echt storend werkt dat niet.  Over het algemeen is de film toch zeker een klein meesterwerkje. Het is een gangsterfilm met een mimimum aan geweld, een sterke karakterstudie met doordachte dialogen, wat door hoogwaardig acteerwerk 'vooral van Oscar Isaac) en goede cinematografie prachtig tot uiting komt. 

André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.