Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-01-17

Il capitale umano

gi1yjcgkfc.jpg


 

 

Il capitale umano 

Regie: Paolo Virzi

Met: Fabrizio Bentivoglio, Valeria Bruni Tedeschi, Matilde Gioli, Guglielmo Pinelli, Fabrizio Gifuni, Valeria Golino, Luigi Lo Cascio

Duur: 111 minuten

 'Il Capitale Umano' - een ongelooflijk  kassucces in Italië en inmiddels goed voor meer dan 40 prijzen in binnen- en buitenland - is een zeer scherpe, uitstekend geobserveerde satire over hebzucht, nieuwe rijken en (speculatie)kapitalisme. 

Human Capital' is de  door economen en juristen gehanteerde term, annex methode, om de financiële waarde van een menselijk leven te becijferen. Het is ook de titel van de succesroman van de Amerikaanse schrijver Stephen Amidon, die door de Italiaanse scenarist-regisseur Paolo Virzi perfect geadapteerd voor deze verrassende film.

Dino Ossola is een makelaar die aspiraties heeft om op de sociale ladder omhoog te klimmen. Giovanni Bernaschi werkt op de beurs waar hij aan speculeren doet. Hij verwacht niet ooit zaken te kunnen doen met iemand als Dino. Als hun beider kinderen zich echter met elkaar verloven, wordt er van alles in gang gezet. Carla is de rijke maar ongelukkige vrouw van Giovanni, die ondertussen droomt van een ander leven, iets met theater of zo. Roberta is de nieuwe partner van Dino, een gastvrije psychologe die graag moeder zou willen zijn. De twee kinderen zijn Serena en Massimiliano, van wie hun ouders erg hoge verwachtingen hebben. De verlangens naar ware liefde van Serena worden onderdrukt door de vader van Massimiliano. En dan vindt er op een koude nacht, op de avond voor kerst, ook nog eens een mysterieus ongeluk plaats.

De film begint met een fietsende man, die 's nachts van de weg wordt gereden. Vluchtmisdrijf. 

De scenarist Virzi koos  voor een vertelstructuur in drie, elkaar overlappende hoofdstukken, waarbij het ongeval telkens vanuit een ander perspectief benaderd wordt. Pas helemaal op het einde wordt duidelijk wat er precies gebeurd is.Verschillende links verenigen dus tijdelijk, emotioneel en geografisch de verschillende personages : een verkeersongeval waar een anonieme fietser bij betrokken is, een investering dat tot een schandaal leidt en een bankroet als gevolg heeft (dat uiteindelijk op zijn beurt al de maskers doet vallen), maar ook pijnlijke individuele verhaallijnen… Tussen opportunisme (van het kleinste naar het meest bijtende), kleine leugens, frustraties, gevaarlijke liefdes, manipulaties, brengt Paolo Virzi de kijker in vervoering. 

Want behalve een meeslepende en stijlvolle thriller is 'Il Capitale Umano' ook een kijkspektakel over hautaine culturo's en de existentiële leegte van de onderdanige trophy wife Carla

 

De vertolkingen - met onder meer de sterk debuterende jonge Matilde Gioli en Valeria Bruni Tedeschi in de rol van Carla zijn zonder meer subliem. Ze vormen trouwens een extra troefkaart voor deze   bijtende en  boeiende tragikomedie. 

André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.