Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-05-14

De mooiste dag tot nu toe Martin de Jong

Mooiste dag klein 3.jpg


De mooiste dag tot nu toe

Martin de Jong

ISBN9789462548251

Aantal pagina's152 Jaar2014

Een Buisdorps boek

 

 

 

Ik las in een roman iets over menstrueren: dat meisjes in de puberteit een biologische aardverschuiving te verduren krijgen met nog tientallen jaren naschokken.

Liesanna, het hoofdpersonage uit de roman De mooiste dag tot nu toe blijkt via haar vaderszijde van adel te zijn en moet volgens haar moeder deftig door het leven moet want dat hoort nou eenmaal bij 'ons soort mensen', volgens haar moeder. Gelukkig voor haar houdt dat adellijk gedoe op als ze met een 'burgerjongen' trouwt, iets wat ze zeker en vast van plan is!

Om haar aandacht af te leiden van al de ellende om dat adel-dom geeft zij zich voor honderd procent aan de lichtpunten in haar bestaan zijnde de vele boeken die zij leest, haar zeer ondeftige vriendin Tirra, haar mogelijk uit de hemel gevallen grote liefde Timio en de muziek van het vriendenbandje The Purple Blood Cells. Als Liesanna achter haar vaders grote geheim komt (en het nog grotere geheim van haar moeder) dan breekt voor haar 'de mooiste dag van nog vele mooie dagen tot nu toe aan. Omdat  Liesanna niet alleen graag leest maar ook graag schrijft  heeft ze besloten samen haar met haar vriendin Tirra, een roman te schrijven, een soort printing on demande, zoals dat in moderne terminologie heet. Ze komen er niet goed uit welk genre het moet worden. Liesanna houdt van Jane Austen maar ze heeft een hekel aan  Chicklit en wil dat eerder shitlit noemen. Na  wat heen en weer getwist  besluiten ze elk hun eigen verhaal te schrijven. Tirra gaat voor wat SF toestand over een tijdgevangene, Liesanna kiest voor een waar verhaal in dagboekstijl. De twee verhalen samen vormen één geheel, ook in deze roman en dat lijkt me wel een zéér geslaagde combinatie, alhoewel ik persoonlijk  Liesanna, iets sterker uit de hoek vind komen.

Martin de Jong, die me eerder al literair wist te charmeren met Zoute griotten speciaal en Tijd voor stampij, heeft andermaal een parel van een boek afgeleverd.

De auteur weet met een ongelooflijke flair in de huid te kruipen van twee pubermeiden, die hij ook nog jaloersmakend goed met verve en persoonlijkheid gedurende het hele verhaal weet te sturen.

De karakters zijn bijzonder knap getekend en zorgen daardoor ook voor een swingend spektakel vol romantiek, spanning én vooral muziek.

Net als voor vorig werk zorgde ook nu Irene Mulder voor een erg geslaagde omslagillustratie, die de zwierige stijl van het verhaal nog beter tot zijn recht laat komen.

André Oyen

20:33 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.