Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-01-16

Casse-tête chinois

30276_200.jpg

93360_200.jpg

5079_200.jpg


L’Auberge Espagnole comedie 2u00 Regie Cédric Klapisch Cast

Romain Duris, Audrey Tautou, Judith Godrèche, Cécile De France, Kevin Bishop

 2002

Les Poupées Russes'Romantisch Drama

2u05

Regie

Cédric Klapisch

Cast

Romain Duris, Cécile De France, Kelly Reilly, Kevin Bishop, Audrey Tautou

 2005

Casse-tête chinois

regie:Cédric Klapisch

Duur :117 minuten

Genre:Drama, Romantisch

Land :Frankrijk, België (2013)

FransCédric Klapisch de koning van Franse  romantische komedies voor een modern publiek startte in 2002 zijn L’Auberge Espagnole -serie.

Het hoofdpersonage Xavier, de 25-jarige student Economie moet, voor zijn droomjob, in korte tijd Spaans zien te leren. Gelukkig voor hem, participeert zijn universiteit met Erasmus, en na het nodige en zenuwslopende papierwerk is hij in Barcelona. Een stad die hem totaal onbekend is en waarvan hij de taal nóg niet, spreekt. Als je geen Spaans spreekt, wordt een woning zoeken in Barcelona een opgave en hij komt dan ook terecht in een krot waar het water van de muur druipt en de ratten de plak zwaaien, maar waarvoor de eigenares wel 1000 euro wil zien. De jonge Fransman besluit dan ook wijselijk zijn heil elders te zoeken en ziet bij toeval een advertentie, in het Engels, speciaal voor een Erasmus student.Hij gaat naar het huis en ontmoet daar een bonte bende van diverse nationaliteiten  al snel blijkt dat allen  collega Erasmus studenten zijn. Zowat iedere nationaliteit is vertegenwoordigd, Soledad de enige Spaanse, Wendy is een Britse, Lars een Deen, en zelfs ons Belgenland is vertegenwoordigd door de lesbische Isabelle..

Xavier heeft nauwelijks zijn koffers uitgepakt of hij duikt de koffer in met  Anne-Sophie en bedriegt zo zijn vriendin met wie hij al vier 4 jaareen relatie heeft. Wanneer Anne-Sophie getrouwd blijkt te zijn , en wanneer ze dan ook nog zwanger blijkt is het hek helemaal van de dam. l'Auberge Espagnole was eigenlijk een soort multiculturele Big Brother op het witte doek met schitterende  personages, die met pijn in het hart  op het eind van  het academiejaar naar het vaderland terugkeerden.De filùm werd een internationaal succes en kende in 2005 een vervolg met 'Les Poupées Russes''

In deze prent waren de personages intussen  5 jaar ouder en hadden ze heel wat van hun frivoliteit, optimisme en levenslust verloren.

Slechts enkele personages duiken terug op, zoals Xavier met zijn lesbische maatje Isabelle en de Britse broer en zus William en Wendy. De rest van de groep werd gereduceerd tot kleurrijke achtergrondfiguren op het trouwfeest van William, wat de aanleiding is voor een reünie in Sint-Petersburg. Xavier is nog steeds op zoek naar de perfecte vrouw - hij is niet meer samen met Martine - en hij is ghostwriter voor autobiografieën van beroemdheden en hij schrijft romantische verhalen. Daarbij komt hij Wendy tegen, die hij nog kende uit zijn jaar in Spanje. Hij wordt verliefd op haar, maar heeft ook een affaire met Celia, een model voor wie hij een autobiografie schrijft.

 

De levensvragen die Klapisch zijn personages laat stellen zijn vrij duidelijk en worden toch niet al te drammerig op het publiek losgelaten en  parallelle beeldmontages en hippe eurobeats geven de prent een bijzonder eigentijdse look en soundtrack mee.

En anno 2013 is er Casse-tête chinois het derde deel.

Het leven van Xavier wordt plots een puinhoop wanneer zijn vrouw Wendy besluit hem te verlaten en met de kinderen van Parijs naar New York te verhuizen. Hij besluit hen achterna te emigreren om zijn zoon en dochter te kunnen blijven zien. Xavier vertelt ons dat in tegenstelling tot de levenslijnen van normale mensen - en van normale films - hij veel verschillende wegen inslaat en niet simpelweg van een punt A naar een punt B reist. Dus worden we blootgesteld aan een verzameling subplots zonder uiteindelijk doel, waarvan de éne interessanter is dan de andere. Xavier Romain Duris als le vrai Français in New-York  zaaddonor voor de immer hitsige lesbienne Isabelle/ Cécile de France en die de oude liefde Audrey Tautou/ Martine terug in zijn leven wil weet zich comme d'habitude goed overeind te houden in deze frisse commedie. Toch hoop ik van harte dat  de scenarist-regisseur Cedric Klapisch zelf inziet dat de  L’Auberge Espagnole comedie zijn limiet bereikt en dat het tijd wordt om in alle vriendschap adieu te zeggen aan Xavier, Isabelle, Martine et les autres. 

André Oyen

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.