Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-03-16

QUARTET

1009246_nl_quartet_1368001608006.jpg


 Quartet

Dustin Hoffman

2012

komedie

 [Maggie Smith, Tom Courtenay, Michael Gambon]Verenigd Koninkrijk

 

 

Quartet is in de eerste plaats, en misschien niet verrassend met tweevoudig Oscar winnend acteur  Dustin Hoffman (Kramer vs Kramer, Rain Man)  een opmerkelijke acteursfilm waarin grootheden als Tom Courtenay en Maggie Smith bewondering en ontroering opwekken. 

 

Hoffman achter de camera regisseert het geheel uiterst stijlvol en waardig.  In de herfst  van zijn carrière kon Hoffman zijn droom alsnog waarmaken. In Engeland dan nog wel, waar hij voor BBC Films het uit 1999 stammende West End-theaterstuk “Quartet” van auteur Ronald Harwood (Oscarwinnaar voor de scenarioadaptatie van Roman Polanski’s “The Pianist”) mocht verfilmen. “Quartet” speelt zich integraal af in Beecham House, een rusthuis voor bejaarde muzikanten. Een idee dat Harwood haalde bij het “Casa di Riposo per Musicisti” dat in 1896 werd opgericht door Giuseppe Verdi en waar bejaarde musici zoals operazangers van hun oude dag konden genieten. Beecham House verwelkomt de intrede van Jean Horton (Maggie Smith), een voormalige sopraan die onder andere meezong op een befaamde opname van Verdi’s “Rigoletto”. Nu wil het toeval dat de andere drie stemmen van die opnamesessie reeds in Beecham House verblijven. Waaronder Jeans ex-man Reginald (Tom Courtenay). En die is niet opgezet met het idee om oog in oog te moeten staan met de vrouw die destijds zijn hart brak. 

Cedric (Michael Gambon), de organisator van een op stapel staand gala ter ere van Verdi, vat echter het idee op om Jean en Reg terug samen te brengen met Wilfred (Billy Connolly) en Cecily (Pauline Collins) zodat de originele vertolkers terug op het podium staan. Daardoor is er ook een grote kans dat geldschieters daardoor met extra geld over de brug komen waardoor het in slechte financiële papieren zittende rusthuis open kan blijven.

 

Quartet stelt vooral de levenslust van deze ouderen van dagen centraal en bijna alle rollen worden ingevuld door acteurs die wel kaas van muziek gegeten hebben.

 

 Quartet is een optimistische film waarin misstappen uit het verleden als nog kunnen recht gezet worden.  “Quartet” doet ook  nadenken over waardig oud worden terwijl de warme herfsttinten van het Engelse buitenverblijf verblindend kleuren en prachtige klassieke muziek uit ramen en deuren dwarrelt.

André Oyen

00:55 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.