Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-03-13

Guernica

 

PicassoGuernica.jpg9200000010718856.jpg


Guernica

Jo Van Damme

ISBN 9789460011856

2013  Vrijdag, Uitgeverij 94 P

 

De Guernica. Geschilderd door Pablo Picasso in 1937 als een reactie op een bombardement van de nazi's die een Baskisch stadje hadden platgelegd. Op vraag van de Spaanse dictator Franco aan zijn goede vriend Adolf Hitler. Om de Basken manieren te leren. Om ze te laten voelen dat ze niet zomaar hun goesting konden doen. Zestienhonderd doden : onschuldigen, vrouwen, kinderen, bejaarden, ge weet hoe dat gaat.

 Jo Van Damme (1959) is een veelzijdige leverancier van teksten voor gedrukte pers, radio, tv en theater. Hij schreef columns voor onder meer De Standaard, de Volkskrant, P-Magazine en radio 1. Hij presenteerde daarnaast het satirische tv-programma De rechtvaardige rechters en een aantal quizzen.

In maart 2011 verscheen zijn eerste boek, de volksroman Ledeberg! Jo Van Damme schreef deze monoloog aanvankelijk voor het Gents volkstheater waarin acteur  Bob De Moor werkelijk schitterde. ‘Guernica’, is een tragikomisch verhaal over een vader, een zoon, een mobilhome en de kans van 1 op 1 miljoen. Vermits ik de monoloog al in theatervorm gezien heb, was het voor het mij een heel aangename ervaring om het nu ook in boekvorm terug te vinden opgefrist met prachtige illustraties van Marjan Van den Berghe.

 

Het verhaal begint  in de luchthaven van Madrid waarin een zoon, in een Spaanse luchthaven op blote voeten ronddoolt omdat hij tijdens de strenge controles zijn schoenen is kwijtgespeeld. ! 

De zoon  vertelt over zijn dolle reis naar Spanje, in een mobilhome, met zijn vader. Die is de tachtig voorbij, verloor zijn vrouw maar leerde via internet zijn nieuwe Bosnische liefde kennen. Nu wil hij wel eens de wereldberoemde Guernica in Madrid zien. De trip voert langs oorlogsgeschiedenissen en hervonden vredes tussen generaties. Een ontroerend portret van een vader en een zoon, en hoe een kans van 1 op 1 miljoen een mensenleven bepaalt. Twee kankeraars vinden kleur in een zwart-wit schilderij. Het is prachtig hoe Jo Van Damme zijn personage over dat schilderij laat vertellen van lengte, breedte tot historiek. Heel mooi is het gegeven wat de auteur over de Guernica en de oorlog tegen Irak vertelt. In het gebouw van de Verenigde Naties in New York hangt een replica van de Guernica, het beroemde anti-oorlogsschilderij van Picasso. Toen Colin Powell er in 2003 een toespraak tot de pers hield over de zogenaamde massavernietingswapens in Irak als inzet voor een nieuwe oorlog, liet hij een blauw doek voor het schilderij hangen. “Het moet al erg gesteld zijn als je meer schrik hebt van een schilderij, dan van je eigen leugens,” voegt de zoon er droogjes aan toe.

‘Guernica’ pakt je in zowel in de vorm van theater als in boekvorm. De zoon, een nogal knorrig persoon, van middelbare leeftijd dat zich over de evoluties van heden ten dage verwondert en terugblikt op vroeger, toen het leven nog simpel was (met de dorpshomo en de dorpsneger). Er zitten hilarische momenten in maar ook maar ook heel aangrijpende zoals bijvoorbeeld het ontroerende verhaal over de dood van de moeder. 

‘Guernica’ is de manier bij uitstek om  kleur te vinden  in een zwart-wit schilderij!

André Oyen

08:48 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.