Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-03-13

het gewemel

8468_Het gewemel.jpg


Het gewemel

Louis Van Dievel

Vrijdag, Uitgeverij

isbn 9789460011931

 256 2013

 

Nekkerspoel was mijn eerste werk na het accident. Er waren daar twee loketten en een bewaarplaats voor velo's . En er stond een grote kachel  in de wachtzaal die in de winter van 's morgens tot's avonds heet werd gestookt. Dat moest wel, want de deuren gingen de hele dag open en toe. Dat is zo met een station , daar is altijd gewemel.

Louis van Dievel is journalist voor de VRT. Zijn roman De Pruimelaarstraat werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Zijn roman Hof van Assisen werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2012. In  zijn nieuwste roman Het gewemel, die zeer terecht de ondertitel van stationsroman meekreeg, worden vier verhalen uit wisselperspectief verteld

Twee vrouwen wachten op hun trein Spoor zeven, het station van Mechelen, twee mannen van 'den ijzeren weg' moeten de aankondigingen omroepen. Alle vier zijn ze het spoor van hun leven  bijster...

Kelly, Myriam, Leo, Roger. Alle vier bevinden ze zich op een wissel in hun leven, zoeken ze een uitweg uit de tragiek. Uit wie van haar drie amants moet Kelly kiezen? Kan Myriam een einde maken aan haar huwelijk? Vindt Leo vrede met zichzelf en zijn nakende pensioen? Moet of kan Roger zijn Isolde vergeten? Stilstaan en niets doen is geen optie, maar waar blijft die trein toch? In zijn negende roman Het Gewemel snijdt Louis van Dievel diep in het vlees van zijn personages. Vier stemmen, vier tranches de vie, een meesterlijk noodlotsdrama.

Roger Matthijs was militair maar loopt nu stage bij de NMBS, na te zijn weggesaneerd bij het leger, en vanwege een alcoholprobleem geweigerd bij de Post. Op stage voor een baan die weldra wordt afgeschaft. Roger is een treiteraar. En verder is hij oversekst tot en met maar hij is niet de enige want seksueel gefrustreerde personages bevolken zoals naar trouwer gewoonte de literatuur van deze auteur.  Want er is ook Kelly Haesendonck, die niet toekomt met één vent, maar het nu even moeilijk heeft omdat ze niet weet uit wie van de drie kandidaten ze moet kiezen. 

Kelly die bij de belastingen werkt in Mechelen, waar ook Myriam werkt. Kelly en Myriam kennen mekaar van vroeger. Samen zitten ze dagelijks  op de trein van en naar Antwerpen. 

Myriam is getrouwd met Toon, leraar Duits en geschiedenis in het atheneum van Kapellen. Actief in de cd&v en in het amateurtoneel. Toon en Myriam werden nochtans op de verloofdencursus van de parochie beschouwd als het ideale koppel. De schoonouders van Myriam dachten er anders over en op het moment Myriam zelf ook. En dan is er nog Leo Van Geel. Eens was hij treinbestuurder maar na een tragisch ongeval werd hij omgeschoold tot stationsomroeper. Hij doet dat met zoveel inzet dat hij volgens De Spoorman, het personeelsblad van de NMBS ‘de beste van Vlaanderen’ is geworden. En uitgerekend hij moet treiteraar en zatlap Roger opleiden.  Van Dievel volgt dit aangrijpende mozaiekverhaal tot in de finesse op en maakt er een heel beeldend gebeuren van. Het station is dan ook de ideale achtergrond voor een verhaal vol intriges en drama's verteld in de taal van de man en de vrouw die er bij hoort.

André Oyen

23:14 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.