Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-03-13

De verborgen prelude

9200000007586349.jpg


De verborgen prelude

Eveline Vanhaverbeke 

9789460681073

288 Uitgeverij Marmer

2013 

Solange Dudevant was een totaalpakket. Te nemen of te laten. Ik was pas tien, maar dat had ik voor mezelf al beslist.

Eveline Vanhaverbeke (°1971) besloot reeds heel jong om schrijfster te worden. Het schrijven raakte echter op de achtergrond door haar studie Romaanse taal- en letterkunde en daarna toen haar jonge gezin alle aandacht opslorpte. Tot ze op televisie een interview met Dimitri Verhulst zag, dat heel inspirerend werkte en haar aan het schrijven zette.

De kleur van de sterren, een roman waarin de dichters Arthur Rimbaud en  Guido Gezelle, allebei een belangrijke rol in spelen, was haar debuut.

En nu is er haar nieuwe roman De verborgen prelude.  In deze spannende historische roman vertelt Eveline Vanhaverbeke het verhaal van twee jonge vrouwen, Romi in Brugge, Solange  Dudevant (dochter van George Sand) ergens in Frankrijk. Door deze personages in korte hoofdstukjes om beurten aan het woord te laten bouwt de auteur een ongemeen boeiend verhaal op, gesitueerd in de negentiende eeuw, over het mysterie rond een pianostuk van Frédéric Chopin: een prelude die onder moeilijke omstandigheden werd gecomponeerd en een wel zeer bijzondere kracht uitoefent  op eenieder die ze te horen krijgt. Wanneer Frédéric Chopin in het Parijs van 1838 verliefd wordt op  de controversiële Franse schrijfster George Sand, lokt de relatie heel wat reacties en geroddel uit in de Parijse beau monde. Voor de Poolse componist, die al sinds zijn kindertijd aan chronische luchtweginfecties lijdt, kondigt zich een dubbel harde winter aan. Op zoek naar een beter klimaat en naar de nodige rust vertrekken de geliefden samen met Georges kinderen Solange en Maurice voor enkele maanden naar Mallorca.

Tijdens  dit verblijf op Mallorca  werkt Chopin aan een mysterieus muziekstuk. Solange voelt een diepe vriendschap voor de componist, een vriendschap die wederzijds is. Als ze ziet hoe Chopin in het sinistere en verlaten kartuizerklooster langzaamaan ten onder gaat aan het componeren van het werk, probeert  ze alles te doen om hem moreel te ondersteunen.  De apotheker ook de enige achtergebleven monnik in het klooster van Valldemossa vertoont ongewoon veel interesse voor Chopin en zet hem om een of andere reden flink onder druk. Wat heeft de griezelige monnik-apotheker allemaal bekokstoofd en waarom wil Chopin daar niets over los laten tegenover Solange die hij ander zo graag in vertrouwen neemt?

Zestig jaar later vindt de jonge Romi op zolder een deel van de prelude in een partiturenkoffer op zolder. Chopin heeft ze  persoonlijk gericht aan haar grootmoeder. Alleen de rechterhand van de prelude is uitgeschreven. De partij voor de linkerhand ontbreekt. Romi weet dat ze haar oma niet kan aanspreken over de partituur maar ze geraakt er helemaal door in de ban. Samen met haar vriendin Lise trekt ze halsoverkop naar Parijs, de stad waar haar oma als jong meisje gewoond heeft. Maar zodra Romi het verleden van haar grootmoeder en haar tweelingzuster wil uitspitten, stuit ze overal op verzet. Oma blijkt een tweelingzus in Paris te hebben waar ze decennialang al geen contact meer mee heeft. Niemand wil haar vertellen waarom.  Getuigen houden de lippen stijf op elkaar, verzwijgen essentiële zaken of misleiden haar met opzet. Gelukkig voor Romi  ontmoet ze een sympathieke huisarts Louis, die haar wil helpen met haar opzoekingen. De verborgen prelude is een warme en vlot geschreven roman. Over de plot kan ik moeilijk meer prijsgeven omdat er dan voor de lezer een stuk van de spanning verloren gaat.

Wat ik wel nog kwijt wil is dat de auteur prima speurwerk gedaan heeft naar George Sand, en haar kroost, en Federic

Chopin. Zowel de literatuurfreak als de melomaan worden met deze roman flink verwend.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.