Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-10-16

Hysteria

 nu op DVD1005787_nl_hysteria_1319532284965.jpg


 

Hysteria nu op DVD

Regisseur: Tanya Wexler
Cast: Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal, Rupert Evert en Felicity Jones
Lengte: 100 minuten
Productieland: Groot-Brittannië

Distributeur: Paradiso FilmsMijn enthousiasme om Hysteria te gaan bekijken was niet direct bijzonder hoog. Wees nu eerlijk, een ondeugende en romantische komedie over de uitvinding van de vibrator, gemaakt door een Amerikaanse regisseuse doet toch voor het ergste vrezen. Maar mijn vrees was ongegrond.

Het is een degelijke Britse productie die zich afspeelt in het Victoriaanse Engeland. Het blijkt een waargebeurd verhaal te zijn over vrouwelijke seksualiteit en emancipatie in een periode waarin kuisheid en conservatisme de geldende norm was.Mortimer Granville is, een jonge idealistische arts die in ziekenhuis na ziekenhuis zijn ontslag krijgt omdat hij zijn geneesheer-directeuren er zo graag van wil overtuigen dat zij eens door een microscoop moeten kijken naar de nieuwste wetenschappelijke ontdekking, de bacterie. Omstreeks 1880 kan hij aan de slag in de privépraktijk van dokter Dalrymple (Jonathan Pryce), een eerbiedwaardige heelmeester die zich heeft bekwaamd in de edele kunst van de bekkenmassage, als remedie tegen de vrouwenziekte hysteria. Na de intrede van de sexy Mortimer zit de wachtkamer elke dag stampvol. Dalrymple en Mortimer laten hun patiënten – allemaal dametjes met centen – plaatsnemen in een speciaal zitmeubel, waarna zij de oververhitte vulva's een 'medische vingerbeurt' geven. Eigenlijk een vorm van prostitutie als je het mij vraagt. De vingers van Mortimer moeten zodanig presteren dat ze verkrampt raken en dat is nefast voor de vingerpraktijk en de bijbehorende orgasmes. Net wanneer Mortimer zijn job dreigt te verliezen heeft zijn boezemvriend Edmund (Rupert Everett), een nogal doorgedraaide uitvinder een aparaat in mekaar geknutseld dat de vingers van de dokters kan ontlasten.

A woman’s best friend of te wel de vibrator is geboren. De geëmancipeerde dochter Charlotte Dalrymple ( Maggie Gyllenhaal) die zich bekommert om de vrouwen in het armenhuis, gruwt van het werk van de mannen maar ze probeert wel de sexy Mortimer te lijmen wanneer een van de vrouwen haar enkel breekt. Van het ene lijmen komt het andere en voor we het weten zitten we volop in de Hollywoodiaanse siroop tot over onze oren.

Regisseuse Tanya Wexler wilde van Hysteria duidelijk een vibrerende film maken maar krijgt comedy en romantisch drama niet gemengd. Het is een overvolle film waarin bloedserieuze zaken zoals vrouwenemancipatie, medische deontologie en het uitbouwen van een degelijke armenzorg om een plaatsje staan te dringen én waar nog een portie hoogstaande humor bij moet. Toch blijft de film overeind en genietbaar en dat is vooral te danken aan de schitterende vertolking van Hugh Dancy, die de kijker even vlot rond zijn verkrampte vinger windt als zijn personages.

André Oyen

kijk ook

http://www.youtube.com/watch?v=i5xR6nOj7NM

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.