Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-03-16

Bed,Bezoek, Bib

158016_131243180265174_4702809_n.jpg

9020459767.gif


Elke dag een boek, gooit verveling in de hoek!

 

Toen ik tweeënhalf jaar geleden met pensioen ging, dacht ik dat ik voor altijd afscheid nam van ZNA Sint-Elisabeth. Na vierendertig jaar had ik genoeg gezien én geholpen, vond ik. Ik zou me gaan wijden aan mijn grote passie: lezen en films. De dagen vlogen voorbij, tijd te kort om alles te lezen en alle films te bekijken. En dan nog schrijven over beide en af een toe een reisje maken met een minimum aan bagage en een maximum aan boeken.....La doce vita!!

En toen hoorde ik dat er nood was aan een vrijwilliger voor de boekenronde van Zorgbib – Vlaanderen in datzelfde ZNA Sint-Elisabeth . Ik heb niet lang getwijfeld… Als boekenliefhebber zien hoe mensen opfleuren bij het arriveren van mijn boekenkar, maakt me oprecht gelukkig. Persoonlijk werk ik als vrijwilliger ZNA en met een vrijwilligster van het Rode Kruis trekken we er twee  keer per week op uit met een mooi aanbod – van Steele tot Lanoye. Van Vijftig tinten, Lolita, tot De leeuw van Vlaanderen.Er zijn ook veel grootletterboeken én luisterboeken, voor de patiënten wiens ogen niet meer zo goed meewillen. Mensen mogen zoveel boeken lenen als ze willen, er staat geen directe datum op het teruggeven en boetes kennen we niet. Als we hen wat afleiding kunnen bezorgen met een boek, is onze missie geslaagd. Nu moet ik eerlijk toegeven dat Zorgbib-Vlaanderen toch wel enorme inspanningen doet om het aanbod op peil te houden, en dat is beslist toch wel een hele opgave vermits ze heel wat ziekenhuizen, asielcentra, bejaardenhuizen, revalidatiecentra enz.. bedienen. En ja, ik word verrast af en toe. Op een keer kom ik bij een dame die me vroeg of ik soms iets ontspannends had om te lezen. Ik probeer haar in te schatten en grijp naar Konsalik en Aspe, maar dan zie ik dat ze Dus ik ben van de Nederlandse filosoof Rob Wijnberg aan het lezen was. Beschaamd om mijn 'onkuise gedachten' ruilde ik de heren in voor Connie Palmen en Hella Haase. Een dame op leeftijd vroeg me naar een boek van Brusselmans. Haar kleinzoon wilde niet dat ze iets van hem las, zelfs zijn column in Humo was verboden stuff. Het waarom hiervan dat wilde ze zelf toch even uitzoeken… Een week later gaf ze met een blijde lach Toos terug en vroeg ze een nieuw boek van dezelfde schrijver, dat ik tussen haar ondergoed moest leggen: ‘Daar kijkt hij niet, hij is nogal preuts’. Prachtig, toch?

Het is interessant om te zien wat mensen lezen en hoe je je soms kan vergissen door de indruk op eerste gezicht, want je verwacht niet direct dat iemand die het sappigste Antwerps spreekt om een boek van Camus verlegen zit en toch gebeurt dat. Mensen vragen boeken over de meest uiteenlopende thema's: Een kleine greep; Jesus, Boedha, islam, techniek, geschiedenis, tuinieren, mode, oorlog, iets echt gebeurd, Den Brusselmans, Indianen, een kinderboek om voor te lezen als de kleinzoon op bezoek komt, iets over denken maar liefst geen filosofie (?), iets om te lachen maar geen Urbanus, iets van de schrijver die loenst en het goed kan uitleggen (blijkt Tom Lanoye te zijn - Het vierde huwelijk. Volgens mij loenst Tom niet en hield hij het bij drie huwelijken), een intelligente schrijver of Kristien Hemmerechts, Jef Geeraerts van voor hem dood was.... De rij is heel lang. Wablieftboeken zijn ook heel populair.

Patiënten kijken uit naar mijn komst, zelfs het personeel is intussen vaste klant bij mijn boekenronde. Voor mij persoonlijk is het elke week kerstman, Sint of paasklokken spelen. En trouwens voor iemand als ik – die élke dag een boek leest – is deze boekenbedeling een cadeautje, elke week opnieuw.

André Oyen

12:22 Gepost in column | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.