Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-11-10

Aloka Liefrink

965045236_9.jpgcover%20verweesd%20843%20zwart-wit.jpgcover%20verweesd.jpg


 

DE LEESLAMP

 

NAAM EN VOORNAAM

Aloka Liefrink

 [Aloka Lifesupport]

korte biografie

 Voor 80% in mijn debuutroman ‘Verweesd’ beschreven, waarvan het hoofdthema ‘adoptie’ luidt.

Welk is (zijn) uw favoriete boek(en)?

Esther Verhoef (literaire thrillers: Rendez-vous, Alles te verliezen. )
Saskia Noort (Terug naar de kust. De verbouwing. Nieuwe buren.)
Diane Broeckhoven (Kruisweg. De buitenkant van meneer Jules.)
Stefan Van den Broeck (Ongeduld)

Waarom?

Saskia en Esther omwille van de sterke verhaaltechnieken. Verrassende wendingen en aangename schrijfstijl.
Diane omdat ze kleine kunstwerkjes neerzet die op de huid gaan kleven van de lezer.
Stefan Van den Broeck vanwege het gewaagde thema, de unieke schrijfstijl en het sterke vertelperspectief.

 

Een voorkeur voor boek van papier of e-boek?

Papier

 

In welke auteur zijn of haar huid zou U stiekem een week willen schuilen?
Esther Verhoef.

Heeft u persoonlijk nog iets toe te voegen, wens, verwensing of dergelijke meer.

 Misschien ik een meerwaarde betekenen voor ‘De leeslamp’ door bv: een lezing , U vindt meer info op
www.alokaliefrink.be (de link naar ATV staat hier ook nog vermeld, zo kan u de uitzending bekijken en zich een beeld vormen van ‘Verweesd’.)
www.lifesupport.be

 

 

Aloka Liefrink - Verweesd

 

uitgeverij Vrijdag

2010

191

De herinneringen, ik moet ze nog halen. Eén kleine bestelwagen zal voldoende zijn om mijn hele materiële leven op te laden. Niet half voldoende om mijn herinneringen te dragen.

Pryianka werd geboren in Panaji een stad in Zuid-India en komt als adoptiekind in Nederland terecht. Ze heeft het goed bij haar ouders die haar een warm en gezellig nest verschaffen. Wanneer ze vierentwintig is, gaat ze met haar ouders terug naar de streek waar ze geboren werd. In het weeshuis waar ze als peuter vertoefde komt ze te weten dat ze nog een zusje had dat door Belgische ouders werd geadopteerd. Terug in Nederland verneemt ze dat haar zus Berlinda een boek geschreven heeft over haar nachtmerrie van een leven.
Alles leek er op dat ook Berlinda in een goed gezin was terecht gekomen. Er kwam zelfs nog een apdoptiebroertje Ranjan, ook Indisch, bij. Maar dan komt de klad in het huwelijk van de ouders en zoals steeds worden de kinderen de slachtoffers van de vechtscheiding. De kinderen worden, zoals ze zelf wensen, aan de adoptievader toegewezen. Als die plots overlijdt raakt Berlinda, intussen bijna meerderjarig, volledig in de ban van het bizarre gedachtegoed van stiefmoeder Angela. Deze volgens mij flink gestoorde vrouw, weet Berlinda aan zich te binden terwijl ze Ranjan afstoot. Ze drijft heel bewust Berlinda en Ranjan, waartussen het zo goed ging, uit mekaar. Berlinda is aanvankelijk blij met de aandacht die ze van een zelfstandige en stijlvolle vrouw als Angela krijgt. Maar Berlinda wordt totaal geleefd door Angela, die zelfs bepaalt met wie en wanneer ze haar eerste seksuele ervaring heeft. Het meisje leeft onder constante terreur, moet zich op haar eenentwintig laten steriliseren omdat Angela beslist dat het moederschap niets voor haar stiefdochter is, die ze ook nog eens financieel compleet gepluimd heeft. Als Berlinda tweeëntwintig is, leert ze Roel kennen. Hij is voor haar de prins op het witte paard die haar zal bevrijden uit de tirannie van Angela. Na zeven maanden van verliefdheid en hard onbetaald werk in het restaurant van Roel, moet Berlinda tot haar scha en schande vast stellen dat haar toestand er nog op verslechterd is, want Roel durft ook nog fysiek geweld gebruiken tegen haar.

Verweesd is een autobiografische roman van een jonge vrouw die zelf geadopteerd ( uit India) werd, Aloka Liefrink (1979).

Het is een goedgeschreven maar pijnlijk verhaal dat je er als lezer  van bewust maakt dat adoptiekinderen tweemaal de pech hebben dat ze hun ouders niet kunnen kiezen.

De personages zijn voor mij, door mijn vroeger beroepsleven, griezelig herkenbaar. Ook hier komt weer telkens weer aan bod dat mensen, die dank zij een adoptiekind hun ouderwens kunnen waar maken, dat kind telkens onder de neus wrijven, dat het blij en dankbaar mag zijn dat het uit de ellende van ginds verlost is.

Het is niets om dankbaar over te zijn wanneer je van de ene ellende, naar een andere (waar je zelf niets over te beslissen had) overgeplant wordt.

Verweesd is een vlotlezend maar erg confronterend boek dat eigenlijk verplichte literatuur zou moeten zijn voor iedereen die een opvoedende functie heeft.

André Oyen

 

De commentaren zijn gesloten.